Burgereita on tullut tehtyä monella tapaa, mutta Kreikasta ammentavaa makumaailmaa en ole aiemmin kokeillut. Lähtökohta oli hyvinkin antava, koska maan perinteisimmät ainekset komppaavat loistavasti yhteen.
Pihvilihaksi karitsaa, jolle annetaan potkua kreikkalaishenkisestä mausteseoksesta. Haluan, että burgerilihaa käsitellään mahdollisimman vähän, joten maustoin pihvin jälkikäteen päältä. Höysteeksi fetaa, tzatzikia, punasipulia, tomaattia ja oliiveja. Eli ”kaikki vain mukaan, kyllä siitä hyvä tulee” -toiveeni täyttyi. Kokonaisuus komppasi ja toi kesäpäivään ainakin 5 astetta lisää lämpöä. Yleensä haluan paistaa burgeripihvin pannulla, mutta tälle versiolle sopi erityisen hyvin kuuma hiiligrilli.
Tzatzikin valmistus on helppoa, mutta sille pitää antaa aikaa. Mieluiten valmistat sen edellisenä päivänä ja annat maustua yön yli jääkaapissa. Kannattaa tehdä kerralla hitusen isompi satsi. Se toimii etenkin kesällä vaikka minkä kanssa (kuten leipä, liha, sipsit) ja säilyy muutaman päivän jääkaapissa.
PS. Mun burgerioppi nojaa näihin periaatteisiin. Yritän oppia lisää joka kerralla, mutta olennaiset jipot pitävät yhä paikkansa.
PPS. Tsekkaa myös 17 muuta burgerireseptiä!
Kreikka-burgeri
3 burgeria400 g karitsan jauhelihaa
kreikkalaista mausteseosta (ohje alhaalla)
briossi- tms. burgerisämpylöitäHöyste:
tzatsikia (ohje alla)
fetaa, ohuina viipaleina
punasipulia ohuina renkaina
oliiveja, ohuina viipaleina
salaattia tai rucolaa
OHJE: Jaa liha kolmeen osaan ja muotoile pihveiksi mahdollisimman hellin ottein, jotta se säilyy paistettaessa mehevänä. Kuumenna grilli tai pannu. Paista pihvit mediumiksi (3-4 min per puoli) ja mausta paiston loppupuolella kreikkalaisella mausteseoksella maun mukaan. Paahda/lämmitä sämpylöitä grillissä tai pannulla.
Kokoa burgeri ja iske kiinni.
Kreikkalainen mausteseos
2 tl hienonnettua mustapippuria
2 tl sipulijauhetta
3 tl valkosipulijauhetta
1 tl kuivattua timjamia
0,5 tl kanelia
0,25 tl muskottia
OHJE: Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Tzatziki
0,5-1 kurkku riippuen koosta
400 g turkkilaista jogurttia
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 rkl neitsytoliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1-2 rkl hienonnettua tuoretta tilliä, maun mukaan
Raasta kurkku ja laita valumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli siivilän läpi. Sekoita yhteen jogurtti, valkosipuli, oliiviöljy, viinietikka ja suola ja anna seoksen maustua muutaman tunnin tai yön yli jääkaapissa.
Sekoita valutettu kurkku ja tilli jogurttiseokseen, maista ja mausta ja tarjoile viileänä.