Kuinka yhdistellä erikoisoluita ruoan kanssa? Panimomestari neuvoo, mistä kannattaa lähteä liikkeelle

erikoisolut kauppa
Erikoisoluiden mielikuvitukselliset maut saattavat hämmentää kaupassa. Shutterstock

Oluista puhuakseen ei tarvitse olla ammattilainen, eikä olutvalinnoissaan kannata arastella.

Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhun mukaan erikoisoluet ovat nyt muodissa. Eikä sitä ole hankala huomata – kauppojen oluthyllyistä löytyy mitä erikoisimpia laatuja ja makuja. Valinnanvapaus saattaa myös ahdistaa, jos ei tiedä yhtään, millainen olut kannattaisi valita.

Vinkkejä erikoisoluiden yhdistämiseen ruokien kanssa

Hartwallin erikoisolutkyselyssä 60 prosenttia naispuolisista vastaajista kertoi, että haluaisi maistella enemmän erikoisoluita, mutta kauppojen laajat valikoimat tekevät valinnan hankalaksi.

Kaikki olut-aiheiset jutut löydät täältä.

Tämän lisäksi 46 prosenttia naisista kertoi pelkäävänsä, etteivät erikoisoluet olisikaan oman maun mukaisia. Kyselyyn vastanneista miehistä taas 35 prosenttia kertoi olevansa kyllästyneitä tavalliseen lager-olueen.

Kiinnostusta erikoisoluisiin siis löytyy, mutta samalla niitä hieman arastellaan.

Videolla kerrotaan, miten vehnäolut kaadetaan tuoppiin oikeaoppisesti. Artikkeli jatkuu videon alla.

Näin vehnäolut tarjoillaan oikein 0:42

– Se on totta, että erikoisoluiden valikoima on todella laaja. Kannustaisin kaikkia kuitenkin kokeilemaan rohkeasti erilaisia makuja, Alakarhu toteaa.

Näin joulun alla voi aloittaa esimerkiksi Alakarhun suunnittelemalla Lahden Erikoisen Jouluoluella, jossa on tavoiteltu nimenomaan sitä, että se sopii ruoan kanssa nautittavaksi – suomalaiseen joulupöytään.

– Pale alet ja IPA:t taas sopivat todella hyvin kalan tai salaattien kanssa. Oluet taittavat kivasti sitä makua, koska niissä on paljon humalia ja katkeruutta, jotka sopivat hyvin varsinkin kalan makujen kanssa yhteen, Alakarhu neuvoo.

Tummia oluita kannattaa perinteisesti kokeilla varsinkin liharuokien kanssa ja lagerit taas ovat yleisesti ottaen hyvin monikäyttöisiä erilaisten ruokien kanssa.

Rohkeasti keskustelemaan

Jotkin erikoisoluet saattavat toki olla jo niin erikoisia, että ne kannattaa nauttia ehkä sellaisinaan.

– Ne ovat enemmän sellaisia makusteltavia ja se on nautinto nauttia ne itsessään – maistella niitä aromeja, Alakarhu toteaa.

Alakarhu toivoo, että erilaisia oluita kokeiltaisiin rohkeasti ja keskusteltaisiin niistä omalla tavallaan. Se, etteikö osaisi ”oikeanlaista” sanastoa, ei pitäisi missään nimessä olla este nauttia ja puhua mauista.

– Kuka meistä on muka oikea henkilö määrittämään sitä, mikä on oikea tapa kuvailla asioita ympärillään tai keskustella mausta. Maut ovat niin hienoja asioita ja kuitenkin subjektiivisia, Alakarhu sanoo.

*Erikoisolutkyselyn toteutti markkinointitutkimusyritys Bilendi ja se tehtiin 14.−18.6.2018. Kohderyhmänä olutta juovat 18−65-vuotiaat. Virhemarginaali on noin 3,5. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.