Nämä oluet ovat suomalaisten suosiossa juuri nyt – yksi trendi hiipumassa
Tuhannet ihmiset maistelevat tällä ja ensi viikolla erilaisia oluita Helsingin Rautatientorilla Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaaleilla.
Festivaaleilla on mahdollista maistella lukuisia oluita, mutta tietynlaiset huurteiset on nyt erityisesti suomalaisten suosiossa.
– Tällä hetkellä trendaavia oluttyylejä ovat lagerit ja pilsit. IPA on aina sellainen kestosuosikki, kertoo festivaalia järjestävän Lammin Sahti -panimon hallituksen puheenjohtaja Antti Kääriäinen.
Kääriäisen mukaan sour-oluiden trendi on sen sijaan laskeva.
– Pikkuhiljaa näkee, että ne ovat menossa pois suosiosta.
Alkoholittomia oluita kysytään koko ajan enemmän. Pienpanimoille tämä on kuitenkin vielä vaikea rasti.
– Niiden tekeminen on hieman haastavaa. Pienpanimopuolelta ei niin paljon vielä löydy alkoholittomia oluita, mutta kysyntää olisi selvästi, Kääriäinen sanoo.
Ei enää "änkerökännäämistä"
Kääriäinen on ollut mukana järjestämässä tapahtumaa parinkymmenen vuoden ajan. Tämän aikana hän on huomannut muutoksen suomalaisten olutmaussa.
– Nyt uskalletaan juoda oikeasti maistuvia oluita. Aina ei tarvitse olla flättiä ja vaaleaa. Olut ja humala saavat maistua.
Myös juomistavat ovat muuttuneet.
– Olutkoot ovat pienentyneet. Ihmiset oikeasti maistelevat. Meidän desilitran maistelulasimme on todella suosittu. Ihmiset ottavat desin kerrallaan ja maistavat sitten toista. Sellaista "änkerökännäämistä" ei enää oikeastaan löydy, Kääriäinen arvioi.
Miten sitten aloittaa oluiden maistelu? Vääristä oluista aloittamalla maistelu voi loppu lyhyeen.
– Aloittaa vaaleista ja menee kohti tummempia oluita. Kevyemmästä päästä kohti tummempaa porteria. Eli lagereilla liikkeelle, Kääriäinen paaluttaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä