Kummat ovat epäterveellisempiä, rasvat vai hiilihydraatit? Tutkijat uskovat saaneensa ikuisuuskysymykseen oikean vastauksen.
Liiallisen rasvansyönnin haitoista on toitotettu pitkään virallisten ravitsemussuositustenkin suunnalta. Vasta viime vuosina on alettu kiinnittää huomiota enemmän myös haitallisiin hiilihydraatteihin.
Aiheesta on saatu aikaiseksi monia väittelyitä niin tavallisten ihmisten kuin asiantuntijoidenkin toimesta. Kumpi on oikeastaan haitallisempaa, liiallinen rasvan vai hiilihydraattien syönti?
Tuore jättitutkimus: Suurin osa ihmisistä hyötyisi vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta
Tuoreen tutkimuksen mukaan suurimmalle osalle ihmisistä olisi terveyden kannalta hyödyllisempää noudattaa vähähiilihydraattista kuin vähärasvaista ruokavaliota. McMasterin yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen tulokset julkaistiin Lancet-tutkimusjulkaisussa.
Tutkimuksissa selvisi, että runsaasti hiilihydraattipitoista ruokaa syövien riski kuolla oli yli 30 prosenttia suurempi kuin niillä, jotka noudattivat vähähiilihydraattista ruokavaliota. Tulokset selvisivät 7 vuoden tutkimusajanjaksolla. Runsasrasvainen ruokavalio ei sen sijaan lyhentänyt elinikää lainkaan. Edes tyydyttyneillä rasvoilla ei ollut haitallista vaikutusta.
– Runsashiilihydraattinen ruokavalio yhdistyi tutkimuksessa kasvavaan kuolleisuusriskiin, mutta runsasrasvainen ruokavalio puolestaan alensi riskiä. Rasvansyönnillä ei myöskään ollut yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin, sydäninfarkteihin tai sydän- ja verisuonitautien aiheuttamaan kuolleisuuteen. Ravitsemussuosituksia tulisi maailmanlaajuisesti harkita uudelleen tutkimuksemme perusteella, tutkijat toteavat tutkimustuloksissaan.
Tutkijoiden mukaan ravitsemussuosituksia tulisi säädellä kansallisella tasolla. Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa syödään runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, jolloin liiallisen rasvan vähentämisestä voi olla hyötyä sydänsairauksien ennaltaehkäisemiseksi. Ruokavalioon ei kuitenkaan tällöin tulisi lisätä hiilihydraatteja.
– Ihmiset, jotka syövät runsaasti hiilihydraatteja voisivat sen sijaan hyötyä siitä, että vähentävät niitä ja lisäävät rasvoja ruokavalioonsa.
Tutkijat eivät vielä osaa sanoa tarkkaa ja täydellistä suositusta rasvojen ja hiilihydraattien määrälle ja suhteelle terveellisessä ruokavaliossa. Jatkotutkimuksia tarvitaan.