Paras tapa päästä eroon haitallisesta vatsarasvasta on tutkijoiden mukaan suosia vähähiilihydraattista ruokavaliota.
Yksi liikalihavuuden riskitekijöistä on niin sanottu viskeraalinen rasva, joka varastoituu vyötärölle. Viskeraalisen rasvan vaarallisuus johtuu siitä, että sisäelinten ja suolten ympärillä oleva rasva on suorassa yhteydessä maksaan ja verenkiertoon. Vyötärölle kerääntyvä rasva kasvattaa siis esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen puhkeamisen riskiä.
Lue myös: Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa: Kertoo enemmän kuin painoindeksi – testaa vaikka heti!
Viskeraalista rasvaa kertyy tutkimusten mukaan vyötärölle, jos ruokavalioon sisältyy liikaa tyydyttynyttä rasvaa. Mitä sitten pitäisi syödä, jos riskirasvasta haluaa eroon?
Tutkimukset osoittavat vähähiilihydraattisen ruokavalion hyödyt
Tutkijoiden mukaan tehokkain tapa päästä eroon vyötärörasvasta on noudattaa ketogeenistä ruokavaliota. Kyseessä on erittäin matalahiilihydraattinen dieetti, jossa päivittäinen hiilihydraattimäärä pudotetaan vain 20–50 grammaan. Ruokavaliossa suositaan sen sijaan hyviä rasvoja ja proteiineja.
Useissa tutkimuksissa on viime vuosina osoitettu vähähiilihydraattisen ruokavalion positiivinen vaikutus haitalliseen viskeraaliseen rasvaan. Jo vuonna 2004 lääketieteellisessä Nutrition & Metabolism -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti vähähiilihydraattisen ruokavalion purevan rasvanpoltossa vähärasvaista dieettiä tehokkaammin. Vaikka kyseinen tutkimus olikin verrattain pieni ja siihen osallistui vain 28 ylipainoista koehenkilöä, myös muut, suuremman mittakaavan tutkimukset ovat antaneet samansuuntaisia viitteitä.
Vuonna 2013 toteutettu Alabaman yliopiston ravitsemustieteiden yksikön tutkimus osoitti, että vähähiilihihydraattista dieettiä noudattaneet onnistuivat vähentämään 10 prosenttia enemmän viskeraalista rasvaa kuin vähärasvaista dieettiä noudattaneet. Tutkijoiden mukaan runsasproteiinipitoinen ruokavalio on sen sijaan tutkimuksissa yhdistetty alhaisempaan painoindeksiin, hyviin kolesteroliarvoihin sekä pienempään vyötärönympärykseen, joka liittyy oleellisesti viskeraaliseen rasvaan.
Ketogeeninen dieetti ei sovi kaikille
On kuitenkin syytä muistaa, että matalahiilihydraattinen ruokavalio ei sovi kaikille. Vähähiilihydraattiset dieetit saattavat muun muassa lisätä stressihormoni kortisolin tuotantoa sekä vaikuttaa negatiivisesti hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuori-akseliin, joka osaltaan pitää hormonit tasapainossa. Vaikka ketogeeninen dieetti olisikin siis tehokkain menetelmä rasvanpoltossa, ei se välttämättä sovi loppuelämän ruokavalioksi.
Myös liikunta on oleellisessa osassa vyötärölihavuuden ehkäisyssä. Vuonna 2017 Journal of Sports Medicine and Physical Fitness julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan korkean intensiteetin intervalliharjoittelu tuottaa parhaan tuloksen. HIIT-treeni pudotti enemmän kiloja ja useamman sentin vyötäröltä kuin tavallinen cardio-treeni tai voimaharjoittelu.
Lähteet: Express.co.uk, Pubmed.gov