Synestesia on kuin ylimääräinen aisti, joka kaikilla ihmisillä on syntyessään, mutta joka jostain syystä häviää suurelta osalta kasvaessa.
Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhu näkee maailman hieman eri tavalla kuin suurin osa muista. Lapsesta asti ollut luontainen kyky auttaa myös oluen luomisprosessissa.
Ylimääräinen aisti
Synestesia on kuin kyky kokea yhden aistin kautta tuleva ärsyke kahden tai useamman aistin välityksellä. Se on ikään kuin moniaistinen tapa kokea maailmaa.
– Se on hirveän luontainen asia ja ollut aina elämässä läsnä, sitä ei ole tavallaan oikein edes tajunnut, että siinä olisi jotain erikoista, Alakarhu selittää.
Alakarhu sai tälle ”ylimääräiselle aistilleen” nimen,vasta kun kuuli pari vuotta sitten asiasta keskusteltavan radiossa. Alakarhusta oli tuntunut täysin normaalilta, että näkee musiikin ikään kuin revontulina, tähdenlentoina tai ilotulituksena.
Lue myös: Olutasiantuntija peräänkuuluttaa: Tämä oluen juomiseen liittyvä tapa suomalaisten tulisi omaksua
– Samalla tavalla näen mautkin väreinä, esimerkiksi jos jokin maku on huono, niin näen sen niin kuin ristiriitaisina väreinä, eli joku siinä ei tavallaan sovi yhteen, Alakarhu kertoo.
Joskus nähdyt värit voivat olla yksittäisiä ja simppeleitä ja välillä taas ikään kuin videonauha.
Videolla opastetaan, miten kaadat stoutia oikeaoppisesti lasiin. Artikkeli jatkuu videon alla.
0:28
Inspiraatiota muistoista ja musiikista
Hartwallin panimolla onkin tuttu näky, että Alakarhu kulkee kuulokkeet päässään – joko siitä syystä, että hänellä on puhelinkonferenssi tai koska hän suunnittelee uutta olutta. Koska hän näkee sekä musiikin, että maut väreinä, musiikin kuuntelu uusia makuja luodessa vahvistaa luomisprosessia.
– Kaikkiin tuotteisiin, mitä olen urani aikana tehnyt, liittyy hyvin vahvasti monisensorinen kokemus, Alakarhu kertoo.
Musiikkiin on usein jonkinlainen tunneside ja muistoja, etenkin makumuistoja. Alakarhu on itse asunut Yhdysvalloissa ja jos hän alkaa tehdä olutta sikäläisistä aineksista, kuuntelee hän jenkkiräppiä. Kun taas Lahden Erikois -brändi tuotiin uudelleen tuotantoon, Alakarhu inspiroitui kuuntelemalla Apulantaa.
Synestesian hyödyntäminen luomisprosessissa
– Näen, että oluet ovat sellaisia monivärisiä, koska ne ovat makuinakin melko moniulotteisia. Olut on luonnontuote ja niissä on paljon vivahteita – samaan tapaan kuin viineissä, Alakarhu sanoo.
Synestesian hyödyntäminen oluen luomisprosessissa on Alakarhun mukaan ollut melko alitajuntaista. Se, että hän näkee asiat visuaalisesti, auttaa muistamaan asioita ja palaamaan esimerkiksi erilaisiin makumuistoihin.
– Kun makua kehitetään matkan varrella, yksityiskohtien muistaminen voi olla melko hankalaa, jos muisti perustuu pelkästään makuun. Itse voin painaa siitä mieleeni myös sen värin ja värikartan, mikä helpottaa työntekoa, Alakarhu kertoo.
Alakarhu pystyy värien avulla myös arvioimaan, että onko jokin maku ”hyvä”.
– Eli jos näen maun tasapainoisena ja kauniina, eikä siinä ole mitään ristiriitaa, niin pystyn arvioimaan, että se on sellainen maku, joka on varmasti myös pidetty, Alakarhu selittää.
Luvassa mielenkiintoisia keskusteluja
Ihmiset kommunikoivat toki jossain määrin värejä apuna käyttäen ilman synestesiaakin. Alakarhu kertoo siitä, miten oli kehittänyt kollegan kanssa uutta olutta ja tämä oli kommunikoinut juuri väreillä, yrittäen selittää miten pakkaus ja olut sopisivat yhteen.
– Minä yritin kuvailla sitä oluen makua, mitä olen kehittelemässä ja hän taas kuvaili sitä, että minkälaista pakkausta hän siihen suunnittelee ja miten hän sen oluen näkee. Se oli hauska huomata, että hän käytti väriä apukeinonaan kuvaillakseen, miten sen maun tulisi ilmetä siitä pakkauksesta.
Kaikki olut-aiheiset jutut löydät täältä.
Alakarhun oli taas helppo tarttua kollegan antamaan väriin ja alkaa heitellä siitä mieleen tulevia makuadjektiiveja.
Kollegoidensa kanssa Alakarhu ei ole pahemmin keskustellut synestesiasta, vaan on lähinnä yrittänyt kääntää mielessään näkemiä kuvia sille kielelle, millä muut tiimin jäsenet puhuvat – eli sillä makujen sanastolla, mikä yleensä liitetään oluisiin tai muihin juomiin.
– Varmasti ihan mielenkiintoisia keskusteluja luvassa töissä, nyt kun olen lähtenyt kertomaan tästä, Alakarhu toteaa.