Herkulliset sultsinat valmistuvat samoista raaka-aineista kuin karjalanpiirakat, mutta niiden valmistaminen ei vaadi rypyttämistä.
Karjalanpiirakka on perisuomalainen suolainen herkku, joka maistuu niin aamiaisella, välipalana kuin alkupalana. Karjalanpiirakoiden valmistaminen rypytyksineen on kuitenkin työlästä. Rypytysvaiheen voi jättää välistä, kun valmistaa karjalanpiirakoiden sijaan yhtä herkullisia sultsinoita. Niitä voikin kutsua "laiskan miehen karjalanpiirakoiksi".
LUE MYÖS: Näitä einesruokia suomalaiset ostavat eniten – suosikeilla yksi yhdistävä tekijä
Sultsinat ovat karjalanpiirakoiden tapaan perinteisiä karjalaisia leivonnaisia. Niiden kuori tehdään nostamattomasta ruistaikinasta. Paistetun kuoren sisälle laitetaan puuroa. Sultsinat muistuttavat makumaailmaltaan suuresti karjalanpiirakoita.
Lapin Marttojen toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila jakoi kanssamme sultsinoiden reseptin – kokeile myös valmistaa herkullisia vatruskoita.
Sultsinoiden resepti
Ruistaikina:
- 2 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 4½ dl ruisjauhoja
- ½ dl vehnäjauhoja
Puurotäyte:
- 2 dl vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 10 dl maitoa
- 1 tl suolaa
- nokare voita
Voiteluun:
- 1½ dl vettä
- 75 g voita
Valmistusohje:
Valmista ensin puurotäyte. Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon puuroriisi. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Kaada joukkoon maito ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä puuroa miedolla lämmöllä kannen alla noin 40-50 min. Sekoittele välillä. Mausta suolalla ja jäähdytä puuro.
Sekoita kuoritaikinaa varten vesi, suola ja jauhot tasaiseksi massaksi. Vaivaa taikinaa kiinteäksi massaksi.
Leivo taikinasta tanko jauhotetulla leivinpöydällä ja jaa se noin 25 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja painele ne litteiksi kakkaroiksi. Peitä palat kelmulla tai laita kulho nurin päin kakkaroiden päälle.
Ajele kakkarat taikinapulikalla ohuiksi pyörylöiksi halkaisija noin 15 cm.
Pinoa ne ja ripottele väliin ruisjauhoja, peitä kuoret jälleen.
Harjaa ajelluista kuorista ylimääräinen jauho pois.
Paista kuoret kuumalla kuivalla pannulla ilman rasvaa molemmin puolin, mutta älä polta.
Käytä paistetut kuoret heti voisulavesiseoksessa.
Levitä runsas ruokalusikallinen puuroa kuumien levyjen päälle. Käännä levyn reunat täytteen päälle ja taas taitetut sivut vastakkain.