Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Länsimaalaisen ihmisen ahdinko huipussaan: Tätä asiaa et ole tajunnut lihaliemikuutiosta

Liemikuutiot
Kuvassa näkyvät liemikuutiot eivät ole kuutioita.Shutterstock
Julkaistu 14.01.2023 08:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Lihaliemikuutio ei olekaan kuutio.

Suositussa Länsimaalaisen ihmisen ahdinko -ryhmässä Facebookissa herättiin taannoin karuun todellisuuteen: monet meille kuutioina myytävät elintarvikkeet ja tuotteet eivät oikeasti olekaan sitä, mitä väitetään.

Tähän väliin on syytä muistuttaa, että kyseessä on huumoriryhmä, jossa nostetaan esiin arkisia, mutta länsimaalaisittain ah-niin-ahdistavia asioita.

Lue myös: Pirjo vinkkaa helpon ja edullisen keiton, jota on kehitellyt täydelliseksi jo vuosia: "Aivan lyömätön ohje"

Sytytyskuutiot ja liemikuutiot eivät ole kuutioita

sytytyskuutio

Ei muuten ole kuutio.

Ryhmässä nostettiin puheenaiheeksi ensin sytytyskuutiot. Eräs ryhmäläinen oli hoksannut tuotepaketista "ahdistavan geometrisen epätarkkuuden": sytytyskuutiot eivät nimittäin ole kuutioita laisinkaan.

Pian oli aika ahdistua lisää, kun hoksattiin, että meitä on johdettu harhaan myös liemikuutioiden osalta. Eiväthän nekään ole muodoltaan kuutiota!

Kuutio on nimittäin säännöllinen kuusitahokas. Siinä on kuusi samankokoista tahkoa eli se on säännöllinen monitahokas. Liemikuutiossa tahkot ovat eri kokoisia, joten kyseessä ei ole kuutio.

Miksi ihmeessä liemikuutioita sitten kutsutaan virheellisesti kuutioiksi? Syy saattaa piillä elintarvikkeen historiassa.

Liemikuutiot olivat aluksi kuutioita

shutterstock_1357769681

OXO-brändin liemikuutioita myytiin peltirasioissa.

Liemikuutiot keksittiin 1800- ja 1900-vuosisatojen vaihteessa Euroopassa, kun kolme yritystä, Maggi, OXO ja Knorr pohtivat, miten voisivat luoda edullisia, mukaan otettavia keittoja. Liemikuutioiden historiasta kertoo muun muassa Serious Eats -ruokasivusto.

Saksalainen kemisti Justus von Liebig kehitti vuonna 1847 teollisen menetelmän naudanlihan kiintoaineksen konsentroimiseksi uutteeksi, mutta eurooppalaisen lihan hinta teki siitä liian kalliin kaupalliseen tuotantoon. Löydettyään halvempia lihatuottajia Uruguaysta, hänen yrityksensä Liebig's Extract of Meat Company toi vuonna 1899 markkinoille nestemäisen lihaliemen tuotenimellä OXO. Saksassa elintarvikevalmistaja Carl Heinrich Theodor Knorr puolestaan kokeili kuivattuja ruokia ja lanseerasi kuivatut keitot vuonna 1873.

shutterstock_1611724492

Lihaliemikuutioita on myyty kuutioina.

1880-luvun alussa sveitsiläinen elintarvikevalmistaja ja Miller Julius Maggi, jonka yritys valmisti myös pakattuja keittoja, käytti happohydrolyysinä tunnettua prosessia erottaakseen lihaisia makuja vehnästä. Monen mutkan kautta hän päätyi hyödyntämään menetelmää kehitelläkseen liemikuutiot. Maggi oli ensimmäinen, joka toi kaupalliset liemikuutiot markkinoille Euroopassa vuonna 1908. Liemikuutiot olivat kuution muotoisia Maggilla, ja muut valmistajat seurasivat perässä.

Kaapistasi löytyykin lihaliemisärmiöitä, kertoo matematiikan opettaja

Mutta mitä liemikuutiot sitten todellisuudessa tänä päivänä ovat, kun niiden muoto on muuttunut alkuperäisestä kuutiosta?

Kysyimme asiaa alan asiantuntijalta, matematiikan opettajalta. Opettaja Tiina Kiukaisen mukaan sekä sytytyskuutiot että liemikuutiot ovat todellisuudessa särmiöitä.

– Tarkempana nimityksenä on suorakulmainen särmiö. Oikeassa kuutiossa jokainen tahko eli "seinämä" on neliön mallinen ja tyyppiesimerkki tällaisesta on noppa. Toki heksaedrikin on käypäinen nimitys, se tarkoittaa kappaletta, jossa on kuusi tahkoa, joista jokainen on monikulmio.

Kiukainen kertoo iloitsevansa, että arjen matematiikkaa nostetaan puheenaiheeksi myös mediassa.

– Matikan profiilinnostoa kaivattaisiin, jotta yhteiskunnassa ihmiset alkaisivat ymmärtää kyseessä olevan tieteen tärkeyden kaikkialla, Kiukainen muistuttaa.

Käyttäkäämme siis jatkossa arjessamme sytytyssärmiöitä ja lihaliemisärmiöitä! Kasvisliemiheksaedrikin hyväksytään.

Juttua muokattu 14.1.2023 klo 17.24: Korjattu haastateltavan sukunimi.

Lue myös: Kumpaan jengiin sinä kuulut? Suosikkimausteet Aromat ja Herbamare muistetaan jo lapsuudesta – tätä et ehkä tiennyt niistä 

Katso myös video: Oletko huomannut tätä yksityiskohtaa soijapullossa?

1:01img

Kolme hyödyllistä kikkaa maustamiseen.

Tuoreimmat aiheesta

Huumori