Mistä tietää, onko Hartwallin pullo arvokas? Panimo paljastaa, mikä merkintä kielii 1000 euron arvosta – suomalaiset villiintyivät löytöpalkkiosta
Panimoyhtiö Hartwall tiedotti keskiviikkona maksavansa muhkean löytöpalkkion niille, jotka löytävät kätköistään tietynlaisia vanhoja pulloja. Moni lähtikin heti aarteenetsintään 1000 euron potin toivossa. Nyt Hartwallilta paljastetaan MTV:lle, millainen pullo on todennäköisesti löytöpalkkion arvoinen.
Videolla: Näin tarkistat omasta ruskeasta pullostasi, miltä vuodelta se on peräisin. Hartwall saattaa maksaa pullosta tonnin.
Hartwall kertoi keskiviikkona olevansa ainoa panimo Suomessa, joka yhä käyttää klassisia ruskeita lasipulloja. Ruskeat 0,33 litran pullot ovat poikkeuksellisia, sillä sen sijaan, että ne päätyisivät pullonpalautuksesta rikottavaksi, ne pestään ja täytetään uudelleen. Panimon mukaan yksi pullo kiertää keskimäärin 33 kertaa useilla eri vuosikymmenillä.
Myös Sinebrychoffilla on ollut käytössä legendaarinen Väinö Paasosen vuonna 1953 suunnittelema ruskea pullo. Muistatko vielä, miltä vanhat Koff-pullot näyttivät?
Lue lisää: Nostalgiset kuvat Koffin kolmosesta herättävät muistoja – näin tuttu pullo on muuttunut vuosien saatossa!
Nyt Hartwall haluaa selvittää, kuinka vanhoja pulloja Suomesta löytyy. Vanhimpien pullojen löytäjille on luvassa rahapalkkio. Hartwall maksaa kolmen vanhimman pullon omistajalle 1000 euron potin.
Mistä tietää, että pullo on tarpeeksi vanha ja arvokas?
Panimolta kerrotaan MTV:n Uutisten Makuja-ruokasivuille, että yhteydenottoja on tupsahtanut suomalaisilta muutamassa päivässä jo yli 2000. Lisäksi keskustelu aiheen tiimoilta käy kuumana sosiaalisessa mediassa.
Mistä sitten tietää, että oma pullo on tarpeeksi vanha ja mahdollisesti 1000 euron potin arvoinen?
– Väinö Paasosen suunnittelema uudelleentäytettävä kiertolasipullo otettiin käyttöön 1950-luvulla. Pulloihin alettiin kuitenkin merkata valmistusvuosi vasta 1960-luvulla ja tietysti toivomme, että tuolta vuosikymmeneltä voisi pulloja löytyä, kertoo Hartwallin viestintäpäällikkö Titta Jaakkola.
Todennäköisesti tonnia ei siis saa esimerkiksi vintiltä löytyneellä 1970-luvun pullolla. Tätä vanhemmat pullot on helppo tunnistaa, kun tietää, mitä etsiä.
– Etsimme juurikin vanhimpia kestopulloja, klassisia ruskeita 0,33 litran pulloja, jotka otettiin käyttöön vuoden 1953 jälkeen ja joista voimme pullon valmistusvuoden todentaa. Pullon alaosan sivusta tulisi löytyä koodi kohokirjaimilla ja -numeroilla.
Muilla pulloilla lähinnä nostalgia-arvoa
Oleellista on, että numerokoodi on nimenomaan pullon alaosan sivussa. Jutussa olevalta videolta näet tarkemmin, millainen koodin tulisi olla. Jos koodi sen sijaan löytyy pullon pohjasta, ei pullossa oleva numero luultavasti tarkoita valmistusvuotta.
– Näiden pullojen ikää emme voi valitettavasti tarkasti todistaa. Mikäli pullon alaosan sivusta koodi löytyy, voi pullon tiedot lähettää. Jos on epävarma, kannattaako pullolla osallistua, voi pullon tiedot ja kuvan laittaa meille sivuston kautta, ja asiantuntijamme arvioivat tilanteen.
Tarkemmat tiedot löytyvät Hartwallin sivustolta.
Muuten vanhoilla pulloilla ei Jaakkolan mukaan ole juurikaan rahallista arvoa, eli niillä ei pysty lyömään rahoiksi.
– Kyseessä on käyttöesineiden klassikko ja nostalgia-arvo taitaa olla suurempi kuin jälleenmyyntiarvo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa