Mitä tapahtuu, jos syö omenan siemenineen?

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26 Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja
Syötkö riittävästi kasviksia ja hedelmiä? Katso, miltä "puoli kiloa päivässä" oikeasti näyttää!

Omenan siemenet kannattaa varmuuden varalta jättää suosiolla syömättä.

Omenat ovat muiden hedelmien tapaan terveellistä purtavaa, sillä ne sisältävät runsaasti antioksidantteja, vitamiineja ja kuitua.

Liian syvälle omenaan hampaitaan ei kuitenkaan kannata iskeä. Mikäli omenan syö siemenineen päätyy suuhun vähemmän terveellisiä ja suorastaan vaarallisia yhdisteitä. Omenan siemenistä löytyy myrkyllistä amygdaliinia, jonka hajotessa syntyy vieläkin myrkyllisempää vetysyanidia eli sinihappoa.

Medical News Today kertoo, että kokonaisten siementen nieleminen on harmitonta. Amygdaliini hajoaa vetysyanidiksi vasta, kun siemenet rikkoutuvat pureskellessa tai muusta syystä. Suoliston entsyymit eivät välttämättä kovaa kuorta pysty murtamaan, vaan suolistoon päätyneet siemenet todennäköisesti läpäisevät ruoansulatuselimistön vahingoittumattomina.

Vetysyanidimyrkytyksen oireet

Lieviä oireita vetysyanidimyrkytyksestä ovat päänsärky ja sekavuus, vakavia taasen tajuttomuus, verenpaineen nouseminen sekä halvaus. Suurina annoksina seurauksena voi olla kooma ja kuolema. Tähän kuitenkin vaadittaisiin yli 80 omenan siemenen syömistä.

On joka tapauksessa hyvä idea pitäytyä syömästä omenan siemeniä. Erityisesti lasten, joilla on pienen kokonsa vuoksi suurempi vaara oireiden kehittymiselle, tulisi jättää kara lautaselle. Siemenet on hyvä poistaa myös ennen omenoiden mehustamista.

Amygdaliinia löytyy myös joidenkin muiden hedelmien, kuten luumujen, kirsikoiden ja persikoiden, siemenistä.

Katso videolta ohje taivaallisen hyvän omenahillon valmistamiseen.

Näin teet taivaallisen hyvää omenahilloa helposti 0:43
KATSO VIDEO: Näin teet taivaallisen hyvää omenahilloa helposti.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.