Nyt on aika lisätä hedelmiä ja vihanneksia lautaselle! Nappaa asiantuntijan vinkit.
Kuten Hanna Partanen jo aiemmin totesi, ruokavalion pitäisi koostua muistakin kasviksista kuin tomaatista, kurkusta ja salaatista. Viiden jälkeen -ohjelmassa perehdyttiinkin keskiviikkona erilaisiin hedelmiin ja vihanneksiin, joita lautaselle voisi lisätä. Oppaana toimi Satotukun Annika Hongell.
Heti ensimmäiseksi juontajille tarjoiltiin eksoottinen hedelmä, grenadilla.
– Sisus on samantyyppinen kuin passionhedelmässä. Maultaan ehkä miedompi ja lempeämpi, Hongell kertoi.
Tämän jälkeen lähetyksessä päästiin maistamaan muun muassa rambutania.
Lue myös: Tässä ne nyt ovat: Uudet ravitsemussuositukset – varoitus kahvinjuojille
Mitä ovat ruskeat pilkut hedelmän kuoressa?
Hongell antoi myös vastauksen monia askarruttavaan kysymykseen koskien eri hedelmien kuorten ruskeita pilkkuja.
– Yleensä hedelmissä on sellainen mekanismi, että sen sisällä oleva sokeri pyrkii kohti ulkokuorta. Silloin tulee ruskeita pilkkuja ja laikkuja. Hedelmä alkaa vähän tummumaan.
Ilmiö on tuttu myös esimerkiksi banaanien kuorista. Tummat pilkut ja kuoren tummuminen on luonnon viesti siitä, että hedelmä kannattaa nyt syödä. Tietyissä hedelmissä pehmeneminen yhdistettynä tummumiseen voi kuitenkin olla merkki siitä, että hedemää ei välttämättä enää kannata pistää poskeen.
Hongelilla oli myös vinkki kaikille vanhemmille, jotka haluaisivat lapsensa syövän enemmän hedelmiä ja vihanneksia.