Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

MTV selvitti vastauksen urbaaniin legendaan: Seisooko muna tänään?

kananmuna
Shutterstock
Julkaistu 20.03.2019 13:30

MTV LIFESTYLE

Vanhan legendan mukaan kananmunan saa seisomaan pystyssä kevätpäiväntasauksena. MTV:n ruokasivusto Makuja.fi päätti testata myytin paikkansapitävyyden.

Keskiviikkona 20.3., vietetään jälleen kevätpäiväntasausta, jolloin auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle tähtitaivaalle. Kevätpäiväntasauksena päivä ja yö ovat lähestulkoon yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla.

Seisooko kananmuna tasauspäivinä?

Kevätpäiväntasaukseen liittyy monenlaisia vanhoja uskomuksia ja taikoja. Yhden kuuluisan legendan mukaan auringon ja maapallon asennot vaikuttavat tasauspäivinä niin, että kananmunan saa seisomaan pöydällä täysin pystyssä. Muulloin tämä ei legendan mukaan onnistu.

Asiaa on selvitetty muun muassa Helsingin Kaupunginkirjaston Kysy.fi -palstalla:

LUE MYÖS: Unohda keittäminen! Vaivaton tapa valmistaa ”keitettyjä” kananmunia – tätä huikeaa niksiä on pakko kokeilla

– Kerrotaan että syys- ja kevätpäiväntasauksen aikoihin kananmuna pysyy pystyssä tasaisella, vaakasuoralla pinnalla. Isäni ja muutamat muut kokeilivat tuota ja toden totta niin tapahtui. Kokeiltiin keitettyjä ja raakoja kananmunia - kummatkin pysyivät samalla tavoin pystyssä. Ilmiötä kesti noin 10 päivää syyspäivän tasauksen jälkeen. Myöhemmin kokeiltuna sama kananmuna on mahdoton asettaa pystyyn samalle pöytäpinnalle. Mistähän moinen ilmiö johtuu?, kysyjä pohtii palstalla.

Helsingin Kaupunginkirjaston asiantuntijan mukaan kyseessä on urbaani legenda ja munien tasapainoittelu vaatii lähinnä harjoittelua.

– Tasauspäivien paremmat tulokset saattavat selittyä yksinkertaisesti sillä, että ihmiset ovat noina päivinä huolellisempia, koska tiedostamattaan haluavat uskoa tällaisiin hauskoihin legendoihin, kirjastosta vastataan.

Onnistuiko MTV:n Makuja.fi-toimitukselta munan seisottaminen kevätpäiväntasauksena vai oliko kyseessä urbaani legenda? Katso video artikkelin alusta. 

Artikkeli on uusinta vuodelta 2017.

Tuoreimmat aiheesta

Kevät