Yleinen uskomus siitä, että alkoholin käyttö aiheuttaa painonnousua ei täysin pidäkään paikkaansa, väittää kanadalaisen tarkkailun tulokset.
Alkoholin kaloripitoisuus ei ole ainoa syy, miksi sitä pidetään painonhallinnan kannalta riskinä. Juominen nimittäin kasvattaa usein ruokahalua, ja alkoholin kanssa nautitaan epäterveellisiä herkkuja porkkanatikkujen sijaan.
Kanadan Ontariossa sijaitsevassa tutkimuskeskuksessa ylipainoa ja terveellisiä elämäntapoja tutkineet Gregory Traversy ja Jean-Philippe Chaput eivät nähneet yhteyttä alkoholin ja ylipainon välillä. Itseasiassa tarkkailun tuloksena työryhmä suosittelee kevyttä juomista jopa päivittäin.
Kohtuullinen juominen terveellisempää kuin alkoholista kieltäytyminen
Naiset voivat juoda yhden annoksen päivittäin, miesten kohdalla raja on kaksi. Selonteon mukaan alkoholia säännöllisesti käyttävien naisten paino saattoi olla jopa matalampi kuin alkoholijuomista täysin kieltäytyvien naisten. Juomia kohtuudella nauttivat näyttävät myös elävän pidempään ja terveempinä kuin alkoholista täysin kieltäytyvät.
Humalahakuinen juominen sen sijaan yhdistetään painon nousuun. Miesten kohdalla neljä tai useampi juoma päivittäin nautittuna aiheuttaa painon nousua. Naisilla raja menee kolmessa juomassa. Myös kehon rasvapitoisuus saattaa kasvaa rajun alkoholin käytön seurauksena. Nuorilla ja vanhuksilla vaikutukset ovat selvimmin huomattavissa.
15 alkoholiannosta viikossa
Suurin ero miesten ja naisten välillä ovat erilaiset juomatavat ja niiden vaikutukset painoon. Miehet nauttivat usein olutta, kun taas naiset valitsevat lasillisen viiniä.
– Alkoholin nauttiminen johtaa usein ruokahalun kasvamiseen ja ylimääräiset kalorit alkoholin kanssa nautittuna varastoituvat kehoon rasvana, varoittaa Chaput.
Katsaus huomioi myös alkoholin vaikuttavan yksilöllisesti. Chaput itse nautti 15 annosta alkoholia viikoittain ilman, että juominen aiheutti painonnousua. Hän kuitenkin eli muuten terveellisesti ja liikkui.
Lähteet: New York Times, Daily Mail
***
13:08