Nainen, tässä hyvä syy olla juomatta alkoholia – tutkijat huomasivat mielekkään vaikutuksen

6:14img
Videolla kerrotaan, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivoihin.
Julkaistu 12.07.2019 20:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Moni saattaa nauttia lasillinen rentoutuakseen, mutta Canadian Medical Association Journal -julkaisussa ilmestynyt tutkimus vihjaa, että mielenterveydelle parempi vaihtoehto olisi pitäytyä alkoholittomissa juomissa. Tutkimuksesta uutisoi muiden maussa yhdysvaltalainen uutissivusto TODAY.

Erityisesti runsaan alkoholin käytön tiedetään vaikuttavan kielteisesti terveyteen aiheuttaen esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpää. Alkoholin käytön vähentäminen onkin terveysteko.

Tuore tutkimus osoittaa, että alkoholista luopumisella saattaa olla myös myönteinen ja rauhoittava vaikutus mielenterveyteen. Erityisesti naisten todettiin voivan henkisesti paremmin lopetettuaan alkoholin juomisen.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimusta varten tutkijat analysoivat yli 10 000 hongkongilaisen ja yli 31 000 amerikkalaisen aikuisen juomatapoja. Runsaasti juovat ihmiset suljettiin aineistosta pois.

Niin hongkongilaisten kuin amerikkalaisten kohdalla henkilöt, jotka eivät olleet koskaan elämässään juoneet alkoholia, raportoivat paremmasta mielen hyvinvoinnista.

Osallistujia seurattiin 2–3 vuotta. Tutkijat huomasivat, että alkoholin käytön lopettaminen näkyi parempana mielenterveytenä erityisesti naisten kohdalla. Miehillä alkoholin käytön lopettamisen ei huomattu edistävän mielen hyvinvointia.

Alkoholin juomisen lopettaneiden naisten mielenterveys kohosi koko elämänsä absolutisteina eläneiden kanssa samalle tasolle neljässä vuodessa.

Alkoholi helpottaa ahdistukseen vain hetken

Tutkijat spekuloivat ilmiön johtuvan siitä, että alkoholista pidättäytyminen voi esimerkiksi vähentää stressiä, jota runsas alkoholin kuluttaminen voi esimerkiksi perheissä aiheuttaa.

– Kun ihmiset lopettavat juomisen, he tuntevat monesti olonsa rauhallisemmiksi, heidän ahdistuneisuutensa vähenee ja he ovat vähemmän kärsimättömiä, luonnehtii psykiatrian professori James C. Garbutt yhdysvaltalaiselle TODAY-sivustolle.

Aluksi alkoholi saattaa tuntua lievittävän ahdistusta ja stressiä, mutta loppujen lopuksi juoma aktivoi aivoissa järjestelmiä, jotka vain pahentavan ahdistusta, Garbutt sanoo. Tämä voi johtaa tuhoisaan kierteeseen.

Pitkällä tähtäimellä alkoholi voi lisätä myös riskiä masentuneisuuteen, ärtyneisyyteen, heikkoon unenlaatuun ja stressiherkkyyteen.

Lähteet: TODAY, Science Daily

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi