Olet luultavasti aina leikannut juustosi väärin – näin se kuuluisi tehdä
Juustojen leikkaamisen voi kokea omaksi taiteenlajikseen, mutta vaikkei näin olisikaan, ei kalliin herkun makua halua veitsenkärjellä pilata.
Väärä leikkaustapa voi nimittäin johtaa siihen, että osassa juustopaloista maku ja rakenne kärsivät. Samat käsittelytavat eivät kuitenkaan sovi kaikille juustoille.
Good Housekeeping Institute jakoi neuvonsa oikeaoppiseen juustojen leikkaamiseen.
Pyöreät juustot
Pitkät, epätasaisen pituiset siivut eivät tee oikeutta näille herkullisille juustoille, kuten camembertille sekä brielle. Saadaksesi tasakokoisia annoksia, aloita leikkaaminen juustokiekon keskeltä jakamalla se kahdeksi samankokoiseksi osaksi. Puolita tämän jälkeen kiekon puolikkaat, ja jatka palojen puolittamista varmistaen, että jokaiseen niistä tarttuu mukaan suussa sulavan herkullista, pehmeää keskustaa.
Kovat suorakulmaiset juustot
Leikkaa tämän tyypin juustot, kuten cheddar ja leicester, pitkittäin samankokoisiksi annoksiksi. Etene tämän jälkeen poikittain asetetun veitsen kanssa kohti juuston keskustaa ja saat täydellisiä kuutioita esimerkiksi cocktail-tikkuihin.
Kolmion muotoiset juustot
Kolmikulmaisia juustoja ovat esimerkiksi brie ja stilton. Tätä juustotyyppiä leikattaessa on tärkeä katkaista ensimmäiseksi kolmion kärki. Leikkaa tämän jälkeen juusto tasaisen kokoisiksi paloiksi, joissa jokaisessa on osuutensa kärjen lähistön pehmeästä keskustasta.
Tasakattoisen pyramidin muotoiset juustot
Myös näiden juustojen herkullisin osuus piilee syvälle juustopalan sisällä. Sitä saa jokaiseen annokseen, kun leikkaamisen aloittaa juuston keskeltä edeten siitä veitsen kanssa kohti palan reunoja.
Lähde: Good Housekeeping Institute
***
Koko juustokiekko ei välttämättä katoa suihin yhden illan aikana. Katso alla olevalta videolta vinkit niin juuston kuin muidenkin tavallisten ruoka-aineiden säilömiseen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku