Pohjois-Euroopan suurimman kahvifestivaalin peruuntumisesta huolimatta Helsinki Coffee Festival on jälleen kerran kruunannut vuoden parhaimmat suodatinkahvit.
Videolla: Omistatko Moccamaster-kahvinkeittimen? Tätä niksiä et tiennyt
Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali jouduttiin perumaan tältä vuodelta koronapandemian vuoksi, mutta Helsinki Coffee Festival järjesti vuoden suodatinkahvikilpailun 10. joulukuuta. Vuoden suodatinkahvi valittiin neljättä kertaa ja kilpailussa oli tällä kertaa mukana 19 suodatinkahvia. Voittaja valittiin niiden kahvien joukosta, jotka olisivat osallistuneet Helsinki Coffee Festival -tapahtumaan.
– Tämän vuoden kilpailussa oli paljon erilaisia kahveja laidasta laitaan. Kahveissa oli mukana runsaasti marjaisia kahveja ympäri maailman. Eniten kilpailussa oli kahveja Keniasta ja Kolumbiasta, sanoo yksi tuomariston jäsenistä, kahviammattilainen ja -kirjailija Lari Salomaa.
Toinen tuomareista, kahviammattilainen Viivi Ahtiainen kerto olevansa iloinen siitä, miten laadukasta kahvia suomalaiset pienpaahtimot tarjoavat.
Vuoden suodatinkahvi
1. Kenia AB Fram, Porin Paahtimo
2. Kenya AA Gatina, Cafetoria Roastery
3. ”A+RPR” by Artisan & Robert Paulig Roastery (Kolumbia)
– Kymmenessä vuodessa paahtimoiden taso on noussut huimasti. Hienoa myös nähdä niin paljon arvokkaita kenialaisia kahveja mukana kilpailussa. Vaikka hajontaa kahvien välillä oli paljon, valtaosa oli selvästi laadukkaita
– Hyvä myös nähdä mukana isoja paahtimoita, jotka vastaavat markkinoiden haasteeseen ja trendeihin, Salomaa jatkaa.
Paras suodatinkahvi on porilaisen pienpaahtimon
Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista porilaisen pienpaahtimon Kenia AB Fram -kahvi. Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista sekä ruoka-alan vaikuttajista, johon kuuluivat kahviammattilaisena vaikuttanut Viivi Ahtiainen, viiniasiantuntija Tuomas Meriluoto, kahvivaikuttaja ja -kirjailija Lari Salomaa sekä kokki ja keittokirjailija Meri-Tuuli Väntsi.
Voittajakahvi on pesty kenialainen, kotoisin Kenian lounaisosasta ja se on kasvanut Kiambun alueella mineraalisessa ja punasavisessa maaperässä 1860 metrin korkeudessa. Kahvilajike on SL28, SL34. Voittajakahvi on viljelty kahvitila Framissa, joka on toiminut vuodesta 1958 lähtien ja sitä johtaa James Kariuki.
Suodatinkahvit kilpailussa valmisti puolueeton ammattilaisbarista. Kahvien tasalaatuisuuden ja samanlaisien valmistusolosuhteiden varmistamiseksi kilpailukahvit valmistettiin Moccamaster-keittimellä ja kahvipavut jauhettiin Wilfan myllyllä. Valmistustavalla myös varmistettiin, että kotioloissa pääsee samanlaisiin makuelämyksiin helposti maistelemaan vuoden suodatinkahvia,
– Voittajakahvi maistui arvokkaalta ja luumuiselta. Se oli sellainen hyvä pitopalvelukahvi, joka on ihana juoda aterian päätteeksi juhlissa, kuvailee Meri-Tuuli Väntsi.
– Kahvi oli lämmin, punaviinimarjan makuinen. Sen maku paranee jäähtyessä ja se oli tasapainoinen makeuden ja hapokkuuden kanssa, Ahtiainen luonnehtii.
Nämä kahvit olivat mukana vuoden suodatinkahvien kisassa
Kilpailussa oli mukana 19 suodatinkahvia. Kärkikolmikko näkyy listalla lihavoituna tekstinä.
Paahtimo | Kahvi |
Robert Paulig Roastery | ”A+RPR” by Artisan & Robert Paulig Roastery |
Finca Las Ventanas | Finca Las Ventanas tilakahvi, kolumbialainen |
Kaffa Roastery | DIEGO SAMUEL, Colombia, El Tambo, Cauca, El Paraiso |
Makea Coffee | Shantawene, etiopialainen |
Johan & Nyström | Nicaragua, Un regalo de dios |
Caffi | Etiopia Natural Nensebo Refisa |
Rost Co. | Kenia, Sereng AA |
Inka Paahtimo | Costa Rica, La ortiga |
Porin Paahtimo | Kenia AB Fram |
Pirkanmaan Paahtimo | Kenia Wamuguma AA |
Vallilan Paahtimo (Meira) | Honduras Lempira |
Lehmus Roastery | Kolumbia Jose Luis Valdesin tilalta |
Helsingin Kahvipaahtimo | N:o 2 |
Slow Forest Coffee | Slow Forest Coffee, Light Roast |
Paulig | Café Reykjavík |
Cafetoria Roastery | Kenya AA Gatina |
Kahwe | Ruanda Muka Kivu |
Zóegas | Forza! |
RPS Roastery | Afro Fusion Mixtape |