Ruokakauppojen laaja öljyvalikoima voi saada häkeltymään: mikä tuote kannattaa valita? Mikä sopii leivontaan, entä paistamiseen? Kokosimme Mashed-sivuston vinkit eri öljyjen hyödyntämisestä.
Erilaiset oliiviöljyt
Oliiviöljyn, neitsytoliiviöljyn ja ekstraneitsytoliiviöljyn erot löytyvät tuotantoprosessista. Jotta öljyä voidaan kutsua neitsytoliiviöljyksi, se täytyy uuttaa täysin mekaanisesti ilman kemikaaleja. Ekstraneitsytoliiviöljyn täytyy puolestaan olla ”lähes täydellistä oliiviöljyä”, ilman makuvirheitä.
LUE MYÖS: Tiesitkö tätä oliiviöljystä? Lue teksti pullon kyljestä – voi paljastaa, oletko ostanut huonoa öljyä
Ekstraneitsytoliiviöljyllä on hyvin matala 'savuamispiste' eli piste, jossa öljy syttyy palamaan. Siksi kaikista laadukkainta oliiviöljyä ei pitäisi käyttää paistamiseen tai leivontaan, vaan sitä kannattaisi hyödyntää mieluummin ruokiin, joita ei kuumenneta ja joissa ekstraneitsytoliiviöljyn mausta pääsee todella nauttimaan. Esimerkiksi dippeihin ja kastikkeisiin laadukas öljy sopii parhaiten.
Mitä matalampi oliiviöljyn laatu on, sitä paremmin se sopii paistamiseen. Tavallinen oliiviöljy onkin paras vaihtoehto ruoan ruskistamiseen ja grillaamiseen.
Rypsiöljy
Rypsiöljy on tuttu öljy monissa kotitalouksissa, vaikka sitä ei ehkä pidetä yhtä trendikkäänä tuotteena kuin uudempia öljyjä. Rypsi nimittäin menestyy erinomaisesti Suomen pohjoisissa olosuhteissa, ja se onkin Suomen tärkein ja viljellyin öljykasvi.
Esimerkiksi Harvardin School of Public Heathin mukaan rypsiöljy ei ole yhtään sen huonompi vaihtoehto kuin muutkaan kasviksista tehdyt öljyt. Rypsiöljyä ei kuitenkaan kannata käyttää paistamiseen, sillä korkeissa lämpötiloissa syntyy reaktio, joka muuttaa tyydyttymättömät rasvat tyydyttyneiksi.
LUE MYÖS: Rypsi vai rapsi – tiedätkö, miten öljyt eroavat toisistaan?
Rapsiöljy
Rapsiöljy on noussut myös varsin suosituksi tuotteeksi rypsiöljyn rinnalle. Sen etu on kevyt, mieto maku, joka toimii erittäin hyvin monissa erilaisissa ruoka-annoksissa. Rapsiöljy sopii erinomaisesti paistamiseen, ruskistamiseen, grillaamiseen ja paahtamiseen.
Auringonkukkaöljy
Auringonkukkaöljyssä on paljon hyviä rasvoja, jotka auttavat pitämään kolesteroliarvot kurissa. Auringonkukkaöljy on täydellinen valinta leivontaan, sillä sen hienovarainen maku ei varasta muilta ainesosilta huomiota, ja öljy pitää kakut ja browniet kosteina jopa päivien ajan.
Seesamiöljy
Seesaminsiemenistä tehtävää öljyä ei kuulu käyttää muiden perinteisten öljyjen tavoin. Pähkinämäistä seesamiöljyä ei siis käytetä ollenkaan esimerkiksi paistamiseen, vaan sitä hyödynnetään tuomaan makua. Monissa aasialaisissa ruoissa seesamiöljy on yksi tärkeimmistä aineksista, ja kaiken wokeista nuudeleihin, katkarapuihin ja naudan lihaan voi maustaa sillä.
Kookosöljy
Kookosöljyä on jo jonkin aikaa hehkutettu sen hyvistä terveysvaikutuksista, esimerkiksi kolesterolin kannalta. Rasvapitoisessa kookosöljyssä onkin hyviä rasvoja, jotka tekevät siitä ehkä hiukan terveellisemmän vaihtoehdon moniin tavallisiin öljyihin verrattuna.
Kookosöljy sopii erinomaisesti leivontaan. Huoneenlämmössä kiinteää kookosöljyä voi sulattaa kevyesti pannulla, ja sillä voi korvata ruoanlaitossa erinomaisesti juoksevan rasvan. Jos kookoksen makua haluaa enemmän, kannattaa valita mieluummin ekstraneitsyt- tai neitsytkookosöljy.
Kookosöljy kestää myös hyvin korkeita lämpötiloja, joten se sopii loistavasti myös esimerkiksi vihannes- ja curryruokiin.
Lähde: Mashed
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.