Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Voi, margariini vai öljy? Asiantuntijat: Tämä on paras rasva paistamiseen

sulaa voita
Eri rasvat käyttäytyvät eri tavalla paistettaessa.Shutterstock
Julkaistu 30.04.2018 06:57

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Asiantuntijoiden mukaan rypsiöljy on varma valinta, jos etsit sekä terveellistä että hyvin lämpöä kestävää rasvaa. 

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka margariinirasiaa käytetään oikein? Katso vastaus videolta. 

Öljyihin, margariiniin, voihin ja muihin rasvoihin liittyy paljon myyttejä. Expressen-lehti pyysi asiantuntijoita kumoamaan rasvamyytit ja paljastamaan, millaiset rasvat soveltuvat erityisen hyvin paistamiseen.

Ravitsemusterapeuttien Sofia Antonssonin ja Martin Brunnbergin mukaan ihminen tarvitsee rasvaa voidakseen hyvin, mutta rasvan laatu ja määrä näyttelevät tässä tärkeää roolia. Vaikka moni osaa valita ruokavalioonsa hyviä rasvoja, paistamiseen käytettävän rasvan valinta voi sen sijaan tuottaa vaikeuksia, sillä asiantuntijoiden mukaan parhaiten lämpöä kestävät rasvat ovat usein niitä, joissa ravintosisällöltään köyhimpiä.

LUE MYÖS: Ruotsissa ihmetellään suomalaisten margariinitottumuksia: "Eivät voi ymmärtää tätä"

Myöskään rasvan määrän suhteen ei voida antaa yksiselitteistä vastausta, sillä esimerkiksi lihaa paistettaessa liha ei ime rasvaa, toisin kuin vaikkapa leivitettyjen ruokien kohdalla. 

Asiantuntijat pisteyttivät rasvat sen mukaan, kuinka hyvin ne soveltuvat paistamiseen.

Voi – hyvä maku, huono rasvan laatu

voi

Kirkstettu voi kestää lämpöä tavallista versiota paremmin. 

Voi antaa ruoalle makua, mutta se koostuu suurelta osin tyydyttyneestä, terveydelle haitallisesta rasvasta.

Martinin mukaan voi ei myöskään ole yhtä lämmönkestävää kuin monet uskovat, sillä voin ruskistuminen tarkoittaa yleensä sitä, että rasvan proteiinit ovat vaurioituneet. Kirkastettu voi kestää sen sijaan lämpöä paremmin.

Sofia: 3
Martin: 3

Margariini – huono maine, hyvä paistamiseen

margariini

Moni on joskus kuullut myytin, jonka mukaa margariini sisältäisi muovia. 

Useimmat margariiniin liittyvät myytit eivät asiantuntjoiden mukaan pidä paikkansa. Margariini valmistetaan useimmiten kasviöljyistä, jotka kovetetaan oikeaan muotoon.

Paistamisen kannalta teollisella valmistusmenetelmällä ei ole Martinin mukaan merkitystä, sillä rasvahapot ovat jo enemmän tai vähemmän tuhoutuneet. Paistamiseen margariini on suhteellisen lämmönkestävä valinta.

Sofia: 3
Martin: 2

Rypsiöljy – terveellisin vaihtoehto

rypsiöljy

Rypsiöljy sisältää runsaasti hyviä rasvahappoja. 

Ympäristöystävällinen öljy sisältää terveyden kannalta tärkeitä monityydyttymättömiä rasvahappoja, mutta lämmön noustessa rasvan laatu saattaa heiketä. Ei kuitenkaan ole olemassa tarkkaa näytöä siitä, missä lämpötilassa rasvan laatu heikkenee, joten rypsiöljyn voidaan sanoa olevankin paistamiseen erinomainen valinta. 

Sofia: 4
Martin: 4

Kookosrasva – huonoa rasvaa, sopii vegaaneille

kookosrasva

Kookosöljy sopii myös vegaanien ruokavalioon.

Vegaaneille sopiva kookosrasva kestää korkeita lämpötiloja ilman haitallisia vaikutuksia rasvahappoihin. Vaikka osa tutkimuksista osoittaa, että kookos sisältää terveydelle haitallista tyydyttynyttä rasvaa, osana terveellistä ruokavaliota se voi olla hyvä valinta. 

Sofia: 3 pistettä
Martin: 4 pistettä

Oliiviöljy – terveellinen, mutta ei koviin lämpötiloihin

oliiviöljy öljy pannu

Oliiviöljy sopii paremmin kylmiin ruokiin, kuten salaatinkastikkeisiin.

Samoin kuin rypsiöljy, myös oliiviöljy on terveellinen valinta sen sisältämien monityydyttymättömien rasvahappojen vuoksi. Asiantuntijat ovat kuitenkin eri mieltä siitä, kuinka hyvin öljy kestää lämpöä. 

Martinin mukaan oliiviöljy on todella lämpöherkka, kun taas Sofian mukaan se kestää kohtuullisia lämpötiloja. 

Sofia: 5 pistettä
Martin: 2 pistettä

Lähde: Expressen

Tuoreimmat aiheesta

Rasva