Uhosin vuodenvaihteen ruokalupauksissani tekeväni tänä vuonna elämäni parhaan aterian. Lupaus lunastettu. Tädin kuuskymppisillä tuli tehtyä niin hyväksikoettuja kuin kokeiluluontoisiakin herkkuja. Kaikki onneksi onnistuivat. Ainoana liharuokana toimi yön yli tummassa lagerissa hautunut kassler, keitinliemestä kokoonkeitetyssä kastikkeessa riisittömän juuresrisoton kera. Idea tähän tuli Sasu Laukkosen kokkaamalta illalliselta. Toinen illan lainaus oli jälkkärinä toiminut spelttilakritsijäätelö.
Kotona herkuttelun hinta yllätti positiivisesti. Illallisen teemana oli sadonkorjuu, joten kauden raaka-aineita oli käytetty paljon. Seitsemän ruokalajin menu mistään tinkimättä, ainoastaan makuun panostaen, kustansi 17 euroa/ruokailija. Ruoka ei ole niin kallista kuin puhutaan, kunhan suosii sesonkituotteita. Naudan sisäfilepihvi olisi maksanut jo yli puolet tuosta. Käytin hautumisliemeen Laukkosen tapaan Nokian Panimon Året Runt -olutta, joka on suodattamaton tumma lager. Toki moni muukin laatu käy.
Oluessa yön yli haudutettua kassleria
6-8 hlölle
1,8 kg porsaan kassleria
1 l tummaa lageria, esim. Nokian Panimon Året Runt
5-10 dl lihalientä
3-5 rkl siirappia
kasviöljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
Lämmitä uuni 80 asteeseen. Laita liha syvään vuokaan. Kaada mukaan olutta ja lihalientä niin paljon, että liha peittyy. Peitä vuoka foliolla. Laita uuniin ja hauduta 10 h. Ota liha liemestä ja keitä lientä kokoon. Lisää siihen loppuvaiheessa siirappia makua pyöristämään sekä tarpeen mukaan suolaa ja pippuria. Leikkaa kassler viipaleiksi. Lämmitä paistinpannu keskilämmölle, lorauta sille hiukan öljyä ja paista lihan pinnat pannulla ruskeiksi. Anna rasvan sulaa sisuksista. Tarjoile vaikkapa riisittömän juuresrisoton kera (resepti). Kaada päälle keitinliemikastiketta.