Onko pakastimessasi jauhelihaa? Jos haluat tehdä siitä ruokaa, toimi näin
Jos sulatat pakastettua jauhelihaa, pidä mielessä nämä vinkit!
Jauheliha on monen tutun ja turvallisen arkiruoan perusta. Jauhelihasta valmistuvat niin makaronilaatikot, bolognesekastikkeet kuin lihapullatkin. Tätä keittiön perusraaka-ainetta saattaa joskus löytää kaupasta alennettuun hintaan, jolloin voi olla järkevää ostaa kerralla isompi satsi ja pakastaa osa.
Väärä sulatustapa voi kostautua
Kun sitten päätät käyttää pakastetun jauhelihasi, on tärkeää sulattaa tuote oikein. Väärin sulatettu jauheliha voi nimittäin pahimmillaan olla terveysriski.
Kuten MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on jo aiemmin kerrottu, jauhelihaa ei saa jättää tunneiksi huoneenlämpöön sulamaan, sillä tällöin riskinä on lihan pilaantuminen. Jotkut laittavat jauhelihapakkauksen pakastimesta suoraan lämpimään vesihauteeseen sulamaan. Tässäkin on omat riskinsä, muistuttaa Tieteen Kuvalehti.
– Pakastetun lihan sulamista voi jossain määrin nopeuttaa panemalla sen lämpimään veteen. Tapa ei ole kuitenkaan suositeltava, sillä pakastetun elintarvikkeen sisältämät uinuvat mikrobit virkoavat sulamisen edetessä. Kun ympäristön lämpötila on 20–30 astetta, ne suorastaan villiintyvät, lehdessä muistutetaan.
Näin sulatat jauhelihan oikein – kolme tapaa
Insider-sivusto listasi kolme tapaa pakastetun jauhelihan sulattamiseen.
Tapa 1: Jauhelihan sulatus jääkaapissa
Turvallisin tapa sulattaa pakastettu jauheliha on ottaa se pakastimesta jääkaappiin sulamaan vuorokautta aiemmin. Näin jauheliha pysyy sulamisen ajan "turvallisessa lämpötilassa", eikä siihen pääse muodostumaan bakteereita.
Pakastetun jauhelihan voi asettaa jääkaapissa esimerkiksi reunallisen lautasen päälle, jotta välttää mahdollisten nesteisen valumisen ympäri jääkaappia.
Elintarvikealan asiantuntija ja bostonilaisen Northeastern-yliopiston professori Darin Detwilerin mukaan jääkaapissa sulatetun jauhelihan voi myös pakastaa uudelleen, mutta se tulee siinä tapauksessa kypsentää ensin. Tämä on varotoimenpide, jotta bakteereita ei pääse syntymään lihaan.
Tapa 2: Jauhelihan sulatus kylmässä vedessä
Jos sinun täytyy sulattaa jauheliha nopeasti, etkä pysty odottamaan 24 tunnin jääkaappisulatusta, käytä apunasi kulhoa ja kylmää vettä. Tällä metodilla jauhelihan pitäisi sulaa alle tunnissa. Tässä metodissa on tärkeää pitää huolta siitä, että vesi ei pääse lämpenemään huoneenlämmössä. Kylmä vesi kannattaa siis vaihtaa uuteen tarvittaessa kesken sulatusprosessin.
Varmista myös, että jauheliha on pakattu vesitiiviiseen pakkaukseen.
– Laita jäinen jauheliha tiiviissä paketissa isoon kulhoon, täytä kylmällä vedellä ja laita jokin asia pakkauksen painoksi, jotta se pysyy uppeluksissa, Detwiler neuvoo.
On tärkeää, että jauheliha pysyy sulatuksen ajan kylmän veden alla, jotta se ei varmasti pääse pilaantumaan huoneenlämmössä. Kun jauheliha on sulanut, paista se välittömästi.
Tapa 3: Jauhelihan sulatus mikrossa
Nopein tapa sulattaa jauheliha on käyttää apuna mikroaaltouunia. Muista kuitenkin, että mikrossa sulatettu jauheliha tulee kypsentää välittömästi.
– Poista jauhelihasta pakkaus ja laita se lautaselle. Käytä mikron sulatusominaisuutta tai vaihtoehtoisesti aseta se puoliteholle ja sulata muutaman minuutin ajan. Kääntele jauhelihaa 30 sekunnin välein, kunnes se on sulanutta. Paista heti läpikypsäksi, Detwiler neuvoo.
Mikrossa sulatettua jauhelihaa ei tule pakastaa uudelleen kypsennettynä. Älä myöskään laita jauhelihaa jääkaappiin mikrosulatuksen jälkeen, vaan käytä tätä metodia ainoastaan, jos kypsennät jauhelihan välittömästi.
Lähde: Insider
Katso myös video: Näin paistat jauhelihan oikein
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka