Pakastatko jauhelihaa? Älä vaan tee näitä mokia
Onko sinulla jauhelihaa pakastimessasi? Ole tarkkana, kun sulatat lihan, sillä vääränlainen sulatustapa voi pilata ruokasi, tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa jopa ruokamyrkytyksen.
Jauheliha on suosittu ja monipuolinen elintarvike, jota moni ostaa tarjouksesta useamman paketin kerralla. Lihaa voi aivan hyvin pakastaa lähitulevaisuutta ajatellen, kunhan muistaa pari oleellista sääntöä.
Jauheliha kannattaa ensinnäkin pakastaa tuoreena, eli sen ei tulisi olla ylittänyt pakastusvaiheessa viimeistä käyttöpäivää. Palvelutiskistä ostettu jauheliha tulisi käyttää ostopäivänä.
HK on muistuttanut, että mitä rasvaisempi liha, sitä nopeammin se pilaantuu pakastimessakin. Esimerkiksi rasvaista jauhelihaa ei kannata pakastaa kolmea kuukautta pidempään, kun taas vähärasvaisempi jauheliha säilyy jopa puoli vuotta moitteettomana, jos pakastimesi lämpötila on vähintään -18 celciusastetta.
Älä sulata jauhelihaa lämpimässä vedessä tai huoneenlämmössä
Kun sitten aiot käyttää jauhelihan pakastimesta, on syytä muistaa oikea sulatustapa. Jauhelihaa ei saa jättää tunneiksi huoneenlämpöön sulamaan, sillä tällöin riskinä on lihan pilaantuminen. Jotkut laittavat jauhelihapakkauksen pakastimesta suoraan lämpimään vesihauteeseen sulamaan. Tässäkin on omat riskinsä, muistuttaa Tieteen Kuvalehti.
– Pakastetun lihan sulamista voi jossain määrin nopeuttaa panemalla sen lämpimään veteen. Tapa ei ole kuitenkaan suositeltava, sillä pakastetun elintarvikkeen sisältämät uinuvat mikrobit virkoavat sulamisen edetessä. Kun ympäristön lämpötila on 20–30 astetta, ne suorastaan villiintyvät, lehdessä muistutetaan.
Jauhelihan voi sulattaa vedessä, mutta veden tulisi olla kylmää. Jauheliha itse asiassa sulaa yllättävänkin nopeasti kulhossa, jossa on kylmää vettä. Pidä vain huoli siitä, että jauhelihan pakkaus on vesitiivis.
Jauhelihan voi myös sulattaa jääkaapissa. Sulamisen jälkeen liha on kypsennettävä saman tien, etteivät bakteerit pääse lisääntymään ja pilaamaan lihaa. Pakastettu liha pilaantuu sulatuksen jälkeen tuoretta lihaa herkemmin eikä kerran sulatettua lihaa saa pakastaa uudelleen. Myös mikron sulatusominaisuutta voi hyödyntää jauhelihan pikaiseen sulattamiseen.
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2020.
Lähteet: HK, Martat, Tieteen kuvalehti
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"