Kotikalja on vielä tänäkin päivänä juhlapöydistä tuttu juoma, jota yhä harvempi valmistaa itse kotona.
Tuomas Kyrön kirjassa Mielensäpahoittajan keittiössä (WSOY) esitellään perinteisen kotikaljan resepti. Kokeile jotain uutta ja valmista juhlia varten ensi kerralla itse maittavaa juomaa!
Kotikalja
noin 7–8 litraa
2,5 l vettä
3 dl maltaita
0,5 kg sokeria
5 l kylmää vettä
1/4 tl tuoretta hiivaa
Kiehauta vesi kattilassa. Sekoita mallas ja sokeri veteen. Anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia.
Lisää kylmä vesi kattilaan. Murenna joukkoon hiiva.
Anna kaljan käydä vuorokausi.
Siivilöi sakat pois ja pullota puhtaisiin pulloihin. Älä täytä pulloja täyteen. Kalja jatkaa käymistään vielä viileässäkin, joten pullojen ja korkkien tulee kestää painetta. Laita pullot kylmään käymään vielä vähintään vuorokaudeksi.
Lähde: Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan keittiössä (WSOY)
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.