Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Pian saa kotimaista mansikkaa – sato lähes kaksi viikkoa etuajassa!

mansikka
Kotimainen mansikka kypsyy näillä näkymin puolitoista viikkoa normaalia aiemmin. MTV
Julkaistu 24.05.2016 11:19

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Lämmin kevät näkyy mansikkapelloilla. Kasvu on tällä hetkellä puolitoista viikkoa edellä normaalista.

Mansikka on aloittanut kukintansa Etelä-Suomen rannikkoalueilla, ja kukinta käynnistyy pian myös keskisemmässä Suomessa. Ensimmäisiä avomaan mansikoita voi odotella kypsyväksi viikolla 23, eli 6. kesäkuuta alkaen.

– Silloin tulevat ensimmäiset harson alla kypsyneet avomaan mansikat. Seuraavalla viikolla määrät lisääntyvät ja mansikkaa alkaa saada rasioissa eikä pelkästään kakunkoristeluun, sanoo Hedelmä- ja marjanviljelijäinliiton toiminnanjohtaja, puutarhaneuvos Hannu Salo.

Juhannukseksi jo runsaasti satoa

Juhannukseksi Salo lupailee mansikkaa jo kaikille sitä haluaville. 

– Juhannusviikolla eteläisessä Suomessa alkaa kypsyä jo ihan normaalia satoa. Juhannuksen jälkeen mansikka on täydessä sadossa Etelä-Suomen alueella. 

Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa mansikka kypsyy näillä näkymin heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

Salo ei usko puolentoista viikon etumatkan kutistuvan, mutta pieni riski on silti olemassa. 

– Jos jossain vaiheessa tuuli kääntyy ja alkaa puhaltaa pohjoisesta tai koillisesta, tulee kylmää kyytiä. Silloin ennuste voi muuttua. 

1:29img

Tuoreimmat aiheesta

mansikka