Kuuluuko peruna sinunkin juhannuspöytääsi? MTK:sta kerrotaan, että varhaisperunakausi on juhannusviikolla parhaimmillaan.
Hyviä uutisia varhaispottujen ystäville: MTK:n mukaan perunaa saadaan tällä hetkellä kauppoihin koko päätuotantoalueelta Lounais-Suomesta. Saaristosta perunaa on tullut jo toukokuun lopusta. Ensi viikolla perunan tuotantoalue laajenee ja paikallinen tarjonta kasvaa.
Varhaisperunoille on tänä vuonna erityisen paljon kysyntää.
– Tänä kesänä varhaisperunan kulutus vaikuttaa olevan viime vuosia suurempaa. Todennäköisesti koronaepidemian tuoma kotoilu ja kotimaan lomailu näkyvät ruokapöydissä, pitkän kevään jälkeen kotimainen varhaisperuna on odotettu kesäruoka, MTK:sta arvioidaan.
Viljelijät ovat pyrkineet vastaamaan yllättävään kulutuksen kasvuun nostamalla perunaa joka päivä kauden alusta asti. Istutus tapahtui kuitenkin jo ennen tietoa kesän kysynnästä, lisäksi kevään hallat hieman viivästyttivät sadon markkinoille tuloa.
– Koko ketjun yhteistyössä perunaa saadaan tässäkin tilanteessa pelloilta kauppoihin, joille kuuluu iso kiitos kotimaisen tuotteen esille nostosta.
Miten varhaisperunat kannattaa valmistaa?
Klassin tapa varhaisperunoiden valmistamiseen on tietysti niiden keittäminen ja syöminen sellaisenaan tuoreen tillin ja voin kanssa. Keittiömestari Pekka Terävä antoi jo viime kesänä vinkit pottujen valmistukseen. Terävän mukaan ei ole oleellista, laittaako perunat kylmään vai kuumaan veteen, vaan se, milloin potut ottaa pois kiehumasta.
– Olen huomannut, että isoin merkitys on sillä, missä vaiheessa ja miten keittämisen lopettaa. Kun perunat alkavat olla al dente -kypsyisiä, vedet kaadetaan pois ja potut jätetään jälkilämmölle, Terävä neuvoi.