Tarkista yksi asia, kun ostat varhaisperunoita kaupasta – "Merkittävin perunan laatua heikentävä tekijä"
Nyt sitä taas saa, nimittäin odotettua kotimaista varhaisperunaa. Satokauden alkaessa on hyvä pitää mielessä pari seikkaa pottuostoksilla.
Suomalaisten rakastaman varhaisperunan satokausi on alkanut, tiedottaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK. Kun juhannus lähestyy, kotimaista varhaisperunaa saapuu kauppoihin ja toreille tiuhenevaan tahtiin. Kesän varhaisperunasadosta odotetaan kooltaan tavanomaista.
Näin tunnistat kotimaisen varhaisperunan kaupassa
MTK:sta muistutetaan, että kotimaisen perunan tunnistaa kaupassa tutusta Sirkkalehti-merkistä. Perunan alkuperän tulee olla kuluttajille aina yksiselitteinen ja selkeä, myös irtomyynnissä torilla.
MTK:n mukaan yli 70 prosenttia kotimaisesta avomaan varhaisperunasta viljellään Varsinais-Suomen alueella.
– Tuontiperunan alkuperämaa pitää ilmoittaa selkeästi. Usein kotimaisesta perunasta kerrotaan myös tilan tai viljelijän nimi – kotimaisen ruoan ketju on läpinäkyvä ja jäljitettävä, MTK:sta todetaan tiedotteessa.
Kesän alussa kaupoista ja toreilta löytyy alkukesän varhaisperunalajikkeita, kuten Timoa, Annabellea ja Solistia. Ne ovat myös viljelyalaltaan merkittävimmät varhaisperunalajikkeet. Muiden tuttujen varhaisperunalajikkeiden, kuten Colomban, Siiklin, Jussin ja Avantin, osuus viljelyalasta on astetta pienempi.
Kiinnitä huomiota tähän varhaisperunaostoksilla!
MTK muistuttaa, että myös perunan säilytysolosuhteilla on vaikutusta sen laatuun ja makuun. Ostoksilla kannattaa kiinnittääkin hieman huomiota siihen, miten pottuja on myyntipaikalla säilytetty.
Perunat pitäisi säilyttää viileässä ja pimeässä, jotta ne eivät viherry tai nahistu. Hyviä ovat esimerkiksi kontit, joissa suurin osa perunoista pysyy kontin uumenissa, ja esillä on vain pieni osa.
– Merkittävin perunan laatua heikentävä tekijä on valo, sillä liian valoisassa pidetty peruna vihertyy. Nykyään tähän onneksi kiinnitetään paremmin huomiota. Hyvän kauppiaan tunnistaa siitä, että hän suojaa perunansa valolta, vinkkaa MTK:n peruna-asiantuntija Antti Lavonen.
Lue myös: Keittiömestari Ina Niiniketo vinkkaa: Näin varhaisperunat kannattaa juhannuksena valmistaa
Varhaisperuna on tuoretuote
Valon lisäksi varhaisperunoiden säilyvyyttä heikentää myös lämpö. Jos varhaisperunoiden kylmäketju säilyy katkeamattomana pellolta kaupan kautta kotiin asti, ne kestävät säilytystä hieman paremmin. Kotona varhaisperunat kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslaatikossa.
MTK:n Lavonen muistuttaa, että varhaisperuna on tarkoitettu heti syötäväksi.
– Joten osta perunaa tarpeen mukaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että osta tänään huomisen perunat. Paras tapa nauttia varhaisperunasta olisi pellosta suoraan kattilaan, sanoo Lavonen.
Lue myös: Jos ostat varhaisperunoita tai muita kevätsadon herkkuja, varo yhtä asiaa: "Eivät kestä..."
Lähde: MTK
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku