Pitkästä aikaa riistaa! Talven tullen huomaa kaipaavansa jopa ärsyttävän paljon tuhteja makuja. Tässä on italialainen lohturuoan klassikko, joka torjuu kylmät viimat ja takkatulen kaipuun. Punkussa syviä makuja imenyt pitkäkorva ja juustosta sävyjä saanut polenta tuovat Piemonten talven kolkuttelemaan keittiön ovelle. Helppoa ja supermaukasta!
VINKKI! Gratinoitu polenta on mitä parhain tapa päästä eroon juustojämistä.
Jänistä punaviinissä
1 jänis tai 4 koipea
3 salottisipulia, hienonnettuna
2 porkkanaa, hienonnettuna
2 sellerinvartta, hienonnettuna
1 laakerinlehti
10 katajanmarjaa
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
10 kokonaista mustapippuria
10 kokonaista korianterinsiementä
1 plo täyteläistä punaviiniä
50 g voita
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria
Jos käytät kokonaista jänistä, pilko se suuriksi paloiksi.
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita lihapalat isoon astiaan ja kaada marinadi päälle. Anna marinoitua 12-24 h.
Ota lihapalat marinadista ja kuivaa ne. Säästä marinadi. Kuumenna pannu ja ruskista liha voin ja oliiviöljyn seoksessa. Suolaa vielä hiukan.
Kaada marinadi isoon kattilaan ja lisää ruskistetut lihat mukaan. Peitä kannella ja anna muhia keskilämmöllä pari tuntia.
Tarjoile gratinoidun polentan tai perunamuusin kera.
Gratinoitu polenta
1,5 dl maitoa
1 tl suolaa
150 g / 2,5 dl polentasuurimoita
50 g voita
50 g parmesaania, raastettuna
200 g erilaisia juustoja
—
50 g parmesaania, raastettuna
25 g voita
Kaada maito isoon kattilaan tai paistinpannulle. Lisää 6 dl vettä ja 1 tl suolaa ja kiehauta. Lisää polentajauhot hiljalleen koko ajan vispaten, ettei tule klönttejä. Sekoita vielä minuutti pari.
Laske lämpöä miedolle ja anna seoksen pulputa hiljalleen 35-45 min aina välillä sekoittaen, ettei puuro pääse jämähtään pohjaan tai reunoihin. Laita sillä välin uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita lopussa mukaan 50 g voita ja erilaiset juustot. Sekoita hyvin ja anna juuston sulaa.
Kaada polenta vedellä huuhdeltuun vuokaan (ei tartu niin pahasti reunoihin). Ripottele pinnalle 50 g parmesaaniraastetta sekä pieniä voikimpaleita. Gratinoi uunissa 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.