Ravintola-arvostelu: Smör, Turku
Sain vaimolta synttärilahjaksi viikonlopun yllätyskaupungissa. Aikaisempina vuosina vastaava reissu on suuntautunut mm. Kylmäpihlajan majakalle sekä Billnäsiin. Tänä vuonna määränpääksi paljastui ajomatkalla Turku. Varsinaista ohjelmaa ei ollut, vaan tarkoitus oli vain nauttia kaupungista ja sen ravintoloista. Samaan aikaan Turussa vietettiin sopivasti Neitsytperunafestivaaleja ja Suuret olut pienet panimot -tapahtumaa. Ravintoloista varaukset oli tehty Smöriin ja Mamiin.
Aurajoen rannan Kirjastokorttelin Smör on katutason alla holvissa sijaitseva fiinin rento bistro. Sen verran ikkunat pääsevät tilaa valaisemaan, että kellarifiilistä ei synny. Viikonloppuna vietetään korkeakoulujen valmistujaisia ja puolet asiakkaista istuu kovat kaulassa. Tunnelma on silti sopivan viihtyisä. Palvelu on läpi illan ystävällistä, mutta jossain määrin hapuilevaa. Ruoat ja viinit esitellään tarpeeksi kattavasti, tosin nauhurista ladellen. Viinipaketti toimi mainiosti ruoan kanssa. Unohtumattomia kokemuksia ei synny. Onneksi muistimme tilata juomat puolikkaina. Se pitää makuaistit avoinna loppuun asti, vaikka annosten välinautiskelu jääkin pois.
Tilaamme yllätysmenut (55 eur), mutta emme huomaa ottaa niitä eri painotuksin erilaisten annosten määrän maksimoimiseksi. Menun teemana on festarien myötä neitsytperuna. Alkuun meitä tervehditään keittiöstä neitsytperunachipseillä. Ei kai sipsit paljoa paremmaksi voi tulla. Seuraavaksi eteen tuodaan shottilasillinen tryffelillä maustettua perunakeittoa. Tryffelin käyttö on taitolaji ja tässä kokki on pysynyt mainiosti lestissään. Alkuruoaksi saamme graavattua kuhaa, neitsytperunaa, retiisiä, raparperia ja pyreetä (jonka raaka-ainetta en muista). Annoksen maut ovat hyvin puhtaita, etten sanoisi jopa tylsiä. Sitten yhteen suupalaan osuu raparperia ja makunystyrät heräävät. Tästä tässä annoksessa olikin kyse! Sen enempää loistavaa makua ei annoksesta löydy, koska ainoa raparperin palanen meni siinä. Sääli.
Väliruoaksi lautaselle ratsastaa hevosta vauhditettuna hauskalla, risotonomaisella perunasoseella ja piparjuurijäätelöllä. Tyylikäs annos, jossa raaka-aineiden lämpövaihtelu toimii kohtalaisesti ja rakenne erinomaisesti. Alan ymmärtää, että Smörin henki on puhtaissa mauissa. Niistä voisi yrittää ottaa kuitenkin vielä enemmän irti. Ateriointia jatkava karitsa-annos vahvistaa näkemystä. Tasokkaat raaka-aineet kunnioittavat sesonkia ja kuivattu oliivi antaa hyvää sävyä. Pankin ovet räjähtävät auki jälkiruoalla. "Perunamaa" sisältää valkosuklaa-tillimoussea, perunajäätelöä ja purjotuhkaa. Rohkea ja luova valinta jälkkäriksi ja säntää välittömästi parhaiden maistamieni jälkiruokien top-kolmoseen. Vastaavaa näkemystä koko menuun ja tanner tömisisi Tampereella asti.
Smör edustaa modernia bistrosuuntausta, jossa taiteillaan fine diningin ja rennon miljöön välimaastossa. Raaka-aineet tulevat läheltä ja niitä käsitellään taidolla. Hivenen kovakätisempi makujen rutistus olisi silti toivottavaa. Hyvä suoritus joka tapauksessa.
Ravintola Smör
Läntinen Rantakatu 3, Turku
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä