Ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin viime vuonna 55 elintarvikkeista aiheutunutta epidemiaa, joissa sairastui runsaat 600 ihmistä, kertoo Ruokavirasto.
Norovirus oli yleisin myrkytysten aiheuttaja. Norovirus aiheutti 16 epidemiaa aiheuttaen yhteensä noin 250 ihmisen sairastumisen.
Viime vuoden suurin epidemia taas johtui Salmonellasta. Salmonella pääsi leviämään kypsää kanaa sisältävien ruokien välityksellä sairastuttaen lähes 100 henkilöä.
Elintarvikkeista levinneet norovirusepidemiat aiheuttaa yleensä sairastunut keittiötyöntekijä.
– Ruokamyrkytyksiä voidaan estää hyvällä käsihygienialla ja oikealla raaka-aineiden ja valmiiden ruokien käsittelyllä, kertoo erityisasiantuntija Annika Pihlajasaari tiedotteessa.
Vuonna 2022 epidemioita oli enemmän kuin muutamana edellisenä vuonna, mutta sairastuneiden määrä oli pieni.