Sitä kuvittelisi, että suklaata ei voi mitenkään syödä väärin. Tietyt tavat kuitenkin vaikuttavat merkittävästi suklaan makukokemukseen.
Pääkuvan videolla näytetään, miten Tupla-patukka avataan oikein.
”Vääränlaiset” tavat säilyttää ja syödä suklaata, vaikuttavat muun muassa suklaan rakenteeseen ja lämpötilaan. Delish listasi kahdeksan tapaa, joilla voit parantaa suklaan nauttimisesta saamaasi makunautintoa.
1. Suklaata ei tarvitse säilyttää jääkaapissa
Jääkaappisäilytys ei vaikuta mitenkään suklaan säilyvyyteen. Toisekseen, jos säilytät suklaata jääkaapissa, seuraaviin suklaan-optimointi-vaiheisiin menee huomattavasti enemmän aikaa.
2. Hiero suklaata ennen sen syömistä
Chicagolaisen luksus-suklaaputiikin mukaan suklaata pitäisi painaa kevyesti peukalolla ennen sen syömistä. Tämä pehmentää suklaata hieman ja vapauttaa samalla suklaan luonnollisia aromeja, mikä on olennaisen tärkeää seuraavan kohdan vuoksi.
3. Tuoksuttele suklaata ensin
Tämä saattaa olla kaikkein suurin virhe suklaan syönnissä, ainakin jos kysytään Nadège Pilleriltä, joka työskentelee sveitsiläisessä La Maison Cailler -suklaatehtaalla.
Piller kertoi National Geographicille, että pahin virhe, minkä hän näkee suklaansyöjien tekevän, on se, että he eivät katso tai haista suklaata, vaan nakkaavat sen suoraan suuhunsa.
Joidenkin mielestä suklaan haistaminen on verrattavissa viinin haistamiseen – tuoksut valmistavat sinua varsinaiseen suklaan haukkaisuun enemmän kuin luuletkaan. Tuoksu voi olla vaniljainen, karamellinen, kahvimainen tai oikeastaan mitä vain pystyt kuvittelemaan. Jos ensimmäinen tuoksu, jonka nenäsi aistii on vain suklaa, jatka haistelua.
4. Pilko suklaa palasiksi
Suklaan pilkkomisella on hieman sama vaikutus, kuin sen pehmittämisellä hieromalla sitä. Pienemmiksi palasiksi pilkkominen vapauttaa suklaan aromeja tuoksuteltavaksi.
Lue myös: Suklaa-ammattilainen kertoo kaksi parasta syytä syödä suklaata – ”Mikään ei edusta onnellisuutta yhtä hyvin, kuin suklaapatukka”
5. Älä tunge koko palasta kerralla suuhusi
Ottamalla ensiksi vain pienen pienen puraisun suklaata, valmistelet herkkää makupalettiasi tulevalle suklaiselle makunautinnolle.
6. Älä pureskele suklaata
Tämä ei ole vitsi, suklaata ei tosiaankaan pitäisi oikeastaan edes pureskella. Ensi kerralla kun syöt suklaata, kokeile painaa suklaapalanen vasten kitalakeasi, imeskele sitä ja anna sen sulaa suuhusi. Tämä saa ennen kaikkea suklaanautinnon kestämään kauemmin, mutta se auttaa myös maistamaan suklaan piileskeleviä makuja.
7. Älä sekoita eri suklaalaatuja
Jos syö yhdellä istumalla useampaa suklaalaatua, makunystyrät saattavat pidemmän päälle hämmentyä, eikä mikään maistu ihan siltä, kuin pitäisi. Delish suosittelee pitäytymään yhdestä kahteen suklaaladussa kerrallaan, jos itsekuri vain sallii.
8. Älä juo hetkeen suklaan syönnin jälkeen
Suklaan syönnin jälkeen ei kannata välittömästi juoda mitään, puhtaasti sen takia, että juomalla huuhdot samalla suklaan maun pois suustasi ja lyhennät makunautinnon kestoa. Ja kukapa sitä haluaisi.
Lähde: Delish