Asiantuntijat kertovat, miksi pöytätapoja pitää oikeasti noudattaa – varo yleisiä mokia!

Hyvät pöytätavat eivät ole snobbailua vaan monella niistä on käytännöllinen tarkoitus.  

Pöytätavat opitaan tyypillisesti kotona, jossa niiden syvällisimpiin merkityksiin ei välttämättä perehdytä. Etiketti saattaa tuntua pelkästä hienostelulta, mutta todellisuudessa monien hyvien pöytätapojen taustalla on oikea syy.

Huffington Postin haastattelemat asiantuntijat listasivat tyypillisiä mokia, joita ihmiset tekevät ruokapöydässä – ja miksi niihin pitäisi kiinnittää huomiota.

1. Älä syö suu auki

Hyvät pöytätavat korostuvat juhlissa, joissa pöydän ääreen on kokoontunut paljon ihmisiä. Amerikkalainen etikettiasiantuntija Lizzie Post sanoo, että tärkein käyttäytymistä koskeva sääntö on huomioida muut ihmiset.

Syöminen suu auki on varma tapa tehdä muiden ruokailijoiden olo epämukavaksi. Myös ruoka suussa puhuminen on omiaan herättämään ällötystä, kun kertaalleen pureskeluja antimia tippuu uudelleen pöydälle tai toisen ihmisen päälle. Lisäksi ruoka tulisi syödä siististi ja rauhallisesti eli ei koko naamaansa hotkimalla sotkien.

Toki jos ihmisellä on esimerkiksi hengittämistä haittaava sairaus, joka vaikeuttaa suu kiinni syömistä, hänen pitäisi vain tehdä parhaansa pureskellakseen huomaavaisesti, Post huomauttaa.

Hienotunteisuuden nimissä toista ei tule nolata suu auki syömisestä tai ruoka suussa puhumisesta. Se on itsessään iso etikettivirhe. Pöydässä tulee keskustella mukavista asioista eikä aiheuttaa häpeää.

Suupieltä tahraavasta kastikkeesta voi huomauttaa hienovaraisesti esimerkiksi ottamalla henkilöön katsekontaktin ja koskettamalla omaa suupieltään.

Edessä samppanjan maistelu? Katso videolta, miten kaadat juhlajuoman laseihin oikeaoppisesti. Juttu jatkuu videon alla.

Hyviin pöytätapoin kuuluu myös, että lämpimän ruoan syöminen aloitetaan yhdessä lähimpien pöytäkumppaneiden kanssa. Kylmät alku- ja jälkiruoat aloitetaan yhtä aikaa kaikkien seurueen jäsenten kanssa. Pöydästä noustaan yhtäaikaisesti ateriasta ja seurasta kiittäen.

Lähde: Ruokatieto

2. Älä mausta ennen maistamista

Suolan sirotteleminen tai ketsupin turauttaminen vaivalla valmistetun aterian päälle ennen maistamista on epäkohteliasta ruoanlaittajaa kohtaan. Etikettiasiantuntija Monika Walczakin mukaan se viestii, ettei henkilö luota tämän kokkaustaitoihin.

Ruokaa tulisikin maistaa ennen kuin sitä alkaa itse tuunaamaan. Tämä on järkevää myös syöjän itsensä kannalta, sillä mausteita on helpompi lisätä kuin ottaa pois.

Muista myös, ettei suolaa, pippuria tai mitään muutakaan tule kurotella pöydän yli, sillä se häiritsee muiden syömistä ja voi johtaa sotkuun. Kurottelun sijaan tulisi kohteliaasti pyytää toisia ojentamaan ruokia.

3. Älä rutista veistä

Haarukkaa ja veistä tulisi pitää käsissä samaan tapaan kuin kynää – ei siis koko nyrkin voimin.

Tyypillisesti ihmiset sortuvat jälkimmäiseen etikettivirheeseen leikatessaan jotain, esimerkiksi pihviä, ja pitäessään sitkeää ruoanpalaa paikoillaan. Hyvien pöytätapojen mukainen kynäote on kuitenkin tarkoitukseen sopivampi taktiikka, sillä ruokailuvälineiden pitäminen etusormen ja peukalon välissä tuo pilkkomiseen tarkkuutta ja hallintaa. Ruoka ei siis lennä yhtä helposti lautaselta.

Ruokailuvälineet voivat aiheuttaa päänvaivaa myös monen ruokalajin illallisella, kun lautasen viereen on aseteltu lukuisia haarukoita, veitsiä ja lusikoita. Aterimien käyttö tulisi aloittaa uloimmasta ja siirtyä ruokalajin vaihduttua aina sisemmäs. Lautasen yläpuolella oleva lusikka tai haarukka on jälkiruokaa varten.

Erinäköisistä haarukoista, veitsistä ja lusikoista ei kuitenkaan kannata ottaa liian suurta stressiä. Etiketin kannalta tärkeintä on, että ruokailuvälineitä käyttää tarkoituksenmukaisella tavalla. Veitsi on leikkaamista varten ja ruoka laitetaan suuhun haarukalla.

4. Älä anna vääriä viestejä

Myös sillä, miten ruokailuvälineet käsistään laskee, on merkitystä. Asettelu viestii isäntäväelle tai keittiöhenkilökunnalle, missä vaiheessa ateriaa ruokailija on.

Jos haluaa pitää tauon syömisestä, tulisi haarukka ja veitsi asettaa lautaselle kello kahdeksan ja neljän kohdille eli vasempaan ja oikeaan alakulmaan. Tämä järjestys on merkki siitä, ettei lautasta tule vielä viedä pois. Mikäli syöjä sen sijaan on valmis ja lautasen saa viedä, asetetaan aterimet kello viiden kohdalle.

Mutta miksi juuri viiden? Ravintoloissa tarjoilijat tyypillisesti tarjoilevat ruoan asiakkaan vasemmalta puolelta ja siivoavat tyhjät lautaset oikealta. Kun aterimet on aseteltu lautasen oikeaan kulmaan, ne on helpompi poimia pois ilman riskiä haarukan tai veitsen tippumisesta.

5. Älä mokaa juomien kanssa

Astioita täynnä olevan pöydän ääressä voi iskeä häkellys, mikä juomalasi itselle kuuluu. Nyrkkisääntönä voi pitää, että siemaus tulee ottaa lautasen oikealla puolella olevasta lasista. Lautasen oikealla yläpuolella on vesilasi. Sen vieressä mahdollisesti olevat lasit on tarkoitettu käytettäväksi eri ruokalajien kanssa.

Hyviin pöytätapoihin kuuluu, ettei juomia ryystetä tai hörpitä kovaäänisesti vaan siemaillaan maltillisesti. Lasia ei tulisi myöskään kääntää ylösalaisin viimeiset tipat suuhunsa valuttaakseen, Lizzie Post neuvoo. Syy säännöille on yksinkertainen: tällaiset juomatavat häiritsevät muita ruokailijoita.

Etikettiin kuuluu myös, että lisää juotavaa kaadetaan ensin vierustoverille, jos hän sellaista kaipaa, ja sitten vasta omaan lasiin.

Entä sitten kippistely? Viinikouluttaja Ami Gangemella varoittaa Huffington Postin haastattelussa, että tyypillinen tapa kilistää laseja niiden helposti särkyvästä reunuksesta voi johtaa siivoushommiin, kun sirpaleita ja nesteitä on ympäriinsä. Riskiä voi pienentää skoolaamalla laseja niiden pohjasta.

Pohjan saa vapaaksi kilistelylle, kun pitää viinilasista kiinni oikeasta kohtaa eli jalasta. Sormiotteeseen saa tukea laittamalla pikkurillin kannan alle. Jos kättä pitää lasin ympärillä, viini lämpenee ja väljähtyy nopeammin, minkä lisäksi lasiin tulee tahroja.

Katso videolta mallia lasin pitelyyn!

Lue myös:

    Uusimmat