Kymenlaaksolaisen Takatalo & Tompuri -panimon toimitusjohtaja ja olutmestari Mikko Suur-Uski kertoo, mikä oluen säilytyksessä ja tarjoilussa on tärkeintä.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivusto vieraili loppuvuodesta Kotkan ja Haminan seudulla tutustumassa paikalliseen ruoka- ja juomatarjontaan. Matkan varrelta tarttui mukaan muun muassa tärkeitä oppeja olueen liittyen.
Virolahtelaispanimo palkittu kansainvälisestikin
Takatalo & Tompuri Brewery on Kymenlaaksossa, Virolahden Ravijärven kylässä sijaitseva maatilapanimo, jossa olutta pannaan oman pellon mallasohrasta sekä kaurasta.
Takatalo & Tompuri Brewery menestyi Lontoossa järjestetyssä European Beer Challenge -olutkilpailussa keväällä 2021 ja pokkasi kultamitalit kolmessa eri olutkategoriassa.
Takatalo & Tompuri Breweryn toimitusjohtaja Mikko Suur-Uski ryhtyi pyörittämään panimotoimintaa yli 300 vuotta vanhalla sukutilallaan seitsemän vuotta sitten, kun tilalta uupui jatkaja. Muualla jo parisenkymmentä vuotta asunut Mikko kääri hihansa ja muutti perheensä kanssa takaisin Takatalon tilalle. Koska perinteinen viljelytoiminta ei enää ollut kovin kannattavaa, siitä jatkojalostettiin panimobisnes.
Aiemmin keittiömestarina työskennellyt Mikko opetteli oluen panemisen ja panimotoiminnan salat perin pohjin ja nyt tilalla tuotetaan kansainvälisestikin palkittuja Kaski-oluita, muun muassa kylmäsavulageria.
Näin säilytät ja tarjoilet oluen oikein
Tärkeä osa olutnautintoa on tietysti se, miten olut tarjoillaan. Lisäksi täytyy kiinnittää huomiota myös oluen säilytysolosuhteisiin. Miten tavallinen suomalainen kuluttaja voi varmistaa, että olut pysyy kotona hyvänä?
– Ainakin niin, että olut säilytetään kylmässä. Toiseen juttuun liittyy myös se, miksi olutpullo on ruskea: auringonvalo on oluille aikamoinen vihollinen. Olut alkaa aika nopeasti maistua metalliselle. Oluet pitäisi siis säilyttää niin, että juomaan ei pääse auringonvaloa, Mikko Suur-Uski kertoo.
Lisäksi väliä on myös sillä, mistä ja miten olut juodaan.