Suomi-herkkua hehkutetaan jälleen: Kannattaa syödä päivittäin – runsaasti terveysvaikutuksia
Päivittäinen mustikoiden syöminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan parantaa verisuonten toimintaa ja nostaa hyvän HDL-kolesterolin tasoja. Vaikutuksen arvellaan johtuvan antosyaniini-flavonoideista, joita on mustikassa runsaasti.
Mustikoiden terveysvaikutuksia on tutkittu aiemminkin, mutta nyt tehty brittitutkimus on ensimmäinen pitkäkestoinen ja laadukas selvitys mustikoiden vaikutuksista.
Osana tutkimusta 115 metabolista oireyhtymää potevaa keskimäärin 63-vuotiasta söi puolen vuoden ajan päivittäin joko 75 grammaa tai 150 grammaa jauhettuja pakastekuivattuja mustikoita tai mustikkajauhetta muistuttavaa lumevalmistetta.
Tulosten perusteella 150 gramman mustikka-annoksia nauttineiden valtimoiden sisäpinnat toimivat paremmin ja olivat seurannan päättyessä kimmoisempia kuin lumevalmistetta saaneiden. Mustikkakuuri suurensi myös terveellisen HDL-kolesterolin pitoisuuksia potilailla, jotka eivät olleet statiinilääkityksellä.
Mustikoiden syöntiä kannattaa lisätä
Suotuisista verisuoni- ja kolesterolivaikutuksista huolimatta mustikkakuuri ei parantanut osallistujien insuliiniaineenvaihduntaa, verenpainetta eikä muun muassa sykeaallon nopeutta.
Brittien tulokset ovat uskottavia, mutta havainnot olisi hyvä silti varmistaa suuremmissa lisätutkimuksissa. Mustikat ovat kuitenkin monella muullakin tavoin terveellisiä, joten niiden syömistä kannattaisi lisätä joka tapauksessa. Tutkijat arvioivat mustikkakuurin suotuisten verisuoni- ja kolesterolivaikutusten pienentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin noin 12–15 prosenttia.
Aiemmissa tutkimuksissa mustikoita päivittäin nauttivien iäkkäiden on havaittu pärjäävän paremmin kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä. Mustikka saattaa myös lievittää tulehdustiloja ja auttaa sydäninfarktien ja mahdollisesti myös erektio-ongelmien välttämisessä. Mustikassa on flavonoidien lisäksi runsaasti terveellisiä kuituja.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka