Syötkö jo? Vähäkalorinen terveyspommi, jota sinunkin kannattaa napata ostoskoriin – yhdellä ehdolla
Sellerimehusta on tullut trenditietoisten ja laihduttajien hitti, mutta millaiset terveysvaikutukset sellerillä oikeasti on?
Ruotsalaislehti Expressen kokosi muutamia syitä sille, miksi sinunkin kannattaisi valita kauppakassiisi selleriä silloin tällöin.
Täynnä vitamiineja
Selleristä saa erityisesti b-vitamiineja, a-vitamiineja, e- ja c-vitamiineja sekä sinkkiä, magnesiumia ja fosforia. Lisäksi selleristä löytyy kalsiumia ja rautaa.
Selleri voi auttaa astmaan
Selleri voi auttaa monissa sairauksissa kuten astmassa ja reumaoireissa. Selleri sisältää ainesosia, jotka alentavat kehon tulehdustilaa.
Vähän kaloreita
Sellerissä on vain vähän kaloreita, mikä tekee siitä laihduttajien ja keventäjien suosikin. Lisäksi sellerissä ei ole lainkaan rasvaa.
Jos olet allerginen koivun siitepölylle, todennäköisesti reagoit selleriin
Sellerin käytössä saa kuitenkin olla tarkkana, jos on esimerkiksi allerginen koivun siitepölylle. Terveyskirjasto ja Allergia- ja Astmaliitto avaavat sellerin ja allergioiden välistä yhteyttä.
Terveyskirjaston mukaan joka toinen koivun siitepölylle allerginen saa allergiaoireita omenasta muun muassa omenasta, päärynästä, kiivistä, porkkanasta ja selleristä. Lisäksi noin kolmasosa pujoallergisista reagoi selleriin.
Vaikka iso osa tuoreruoista menettää allerigaa aiheuttavat ominaisuutensa kuumennettaessa, pakastettaessa ja mehuksi tehtäessä, selleri muodostaa siinä poikkeuksen. Se säilyttää osan allergiaa aiheuttavista ominaisuuksistaan myös keitettynä.
Niinpä selleriä ruokiinsa lisäävä kokki saa olla tarkkana, että muutkin seurueessa voivat syödä tätä melko yleisesti allergisoivaa terveyspommia.
Lähteet: Expressen, Terveyskirjasto, Allergiahelsinki.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka