Taistelua alkuperästä käydään yhä – tiesitkö näitä faktoja majoneesista?
Huffington Post -sivusto listasi majoneesia koskevia faktoja, jotka voivat yllättää.
Tiesitkö, mistä majoneesi on alunperin peräisin? Lue mielenkiintoiset majoneesifaktat!
Valmistuu kolmesta raaka-aineesta
Moni, joka käyttää kaupan valmiita majoneeseja, ei tiedä, että majoneesin voi valmistaa kotioloissa vain kolmesta ainesosasta: öljystä, munankeltuaisista ja sitruunamehusta tai viinietikasta.
Majoneesi jakaa mielipiteitä
Vaikka majoneesi on monelle keittiön perusraaka-aine, jakaa se yllättävän paljon mielipiteitä. Moni ei voi sietää majoneesia ruoassaan missään muodossa – ja tähän porukkaan kuuluu muun muassa Barack Obama.
Pohjana suosikkikastikkeisiin
Harva tulee ajatelleeksi, että useiden ympäri maailmaa suosittujen kastikkeiden pohjana käytetään nimenomaan majoneesia. Muun muassa Ranch, Thousand Island ja tartar-kastikkeen pohjana on tavallinen majoneesi.
Taistelu alkuperästä
Yleisesti uskotaan, että majoneesin keksi vuonna 1756 ranskalainen kokki. Espanjalaiset kuitenkin väittävät, että he ovat keksineet perinteisen majoneesin, ja ranskalaiset ovat varastaneet sen heiltä.
Hellmannsin majoneesin tarina
Maailmankuulun Hellmannsin majoneesin keksi aikoinaan newyorkilainen Richard Hellmann, joka kauppasi majoneesia kahvilassaan. Jo tuolloin hänen majoneesipurkeissaan oli sininen nauha, josta sittemmin kuuluisuuteen noussut tuote tunnetaan nykyäänkin.
Majoneesia ilman kananmunia
Vegaanit eivät syö majoneesia, sillä siihen käytetään tavallisesti kananmunia. Majoneesia voi kuitenkin valmistaa myös ilman kananmunia.
Oikea kaloripommi
Majoneesi ei suinkaan ole kastikkeista terveellisin – eikä varsinkaan vähäkalorisin. Sadassa grammassa majoneesia voi olla jopa 700 kilokaloria.
Lähde: Huffington Post
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka