Kaikki marjat ja hedelmät sisältävät elimistölle tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja ja antioksidantteja, mutta mikä on kaikkein terveellisin vaihtoehto? Vastaus ei ole niin yksiselitteinen kuin voisi luulla.
Mikä on terveellisin hedelmä? Tämä on kysymys, joka monelle saattaa nousta mieliin kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla.
Yhtä ainoaa oikeata vastausta on mahdotonta antaa, sillä aivan kuten liikuntalajienkin kohdalla, valinta riippuu täysin siitä, mitä hyötyjä hedelmiltä etsit, ravitsemustieteen professori Lisa McAnulty yhdysvaltalaisesta Appalachian State Universitysta muistuttaa.
Videolta selviää, kuinka kiivin kuoriminen hoituu ilman veistä. Artikkeli jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Toiset hedelmät voivat sisältää runsaasti C-vitamiineja, kun toiset ovat puolestaan pullollaan kuitua. Esimerkiksi kaliumia etsivän kannattaa pistellä poskeensa avokadoa, kun taas kuitua kaipaavan kannattaa lisätä ruokavalioonsa vadelmia.
Yhden tietyn vaihtoehdon sijaan erilaisia hedelmiä ja marjoja kannattaakin syödä mahdollisimman monipuolisesti.
Parhaat vaihtoehdot ravintoaineiden mukaan:
Kuitua saat: Lakasta (6,3g/100g), mustaherukasta (5,8 g/100 g) ja vadelmasta (3,7g/100 g)
Proteiinia saat: Guavasta (2,5g/100g), passionhedelmästä, (2,2g/100g) ja aprikoosista (1,1g/100g)
Kalsiumia saat: Ruusunmarjasta (257mg/100g), appelsiinista (54mg/100g). kuivatuista taateleista (51,3mg/100g) ja
Rautaa saat: Passionhedelmästä (1,6mg/100g), banaanista (1mg/100g) ja mustaherukasta (1,2mg/100g)
Magnesiumia saat: Banaanista (31,3mg/100g), mansikasta (15mg/100g), greipistä (11mg/100g) ja
Kaliumia saat: Avokadosta (400mg/100g), banaanista (358,4mg/100g) ja aprikoosista (160mg/100g)
Sinkkiä saat: Lakasta (0,6mg/100g) ja vadelmasta (0,4mg/100g)
C-vitamiinia saat: Tyrnistä (165mg/100 g), mustaherukasta (120mg/100g) ja kiivistä (67mg/100g)
Folaattia saat: Kiivistä (42μg/100g), mansikasta (30μg/ 100g) ja vadelmasta 37, μg/100g)
Syö hedelmät ja marjat kokonaisina
Hedelmien syöminen saattaa herättää ihmisten keskuudessa myös huolta siitä, kuinka niiden syöminen vaikuttaa verensokeriin. Vaikka hedelmät sisältävät sokeria, ne sisältävät yleensä sekä liukoisia että liukenemattomia kuituja, jotka hidastavat sokerin imeytymistä ja näin ollen estävät suuria verensokeripiikkejä.
Poikkeuksen tähän sääntöön tekevät viinirypäleet, jotka sisältävät verrattain paljon sokeria, mutta hyvin vähän kuitua.
Kalifornian yliopiston professori Robert Lustigin mukaan hedelmät kannattaa nauttia mieluiten kokonaisina. Vaikka smoothiet ja mehut säilyttävät hedelmien vitamiinit ja ravintoaineet, kuidun hyödyt verensokerille jäävät kuitenkin saamatta. Smoothie saattaakin nostaa verensokerin nopeasti pilviin.
Lähteet: Fineli, Men'sHealth, HuffingtonPost, YTHS