Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ole tarkkana, jos ostat appelsiineja tai sitruunoita kaupasta

Appelsiinit ja sitruunat
Tavallisten sitrushedelmien kuorissa käytetään erilaisia kasvinsuojeluaineita. Shutterstock
Julkaistu 06.02.2025 10:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Monien ruokaohjeiden ainesosalistalta löytyy luomusitruuna tai -appelsiini. Miksi sitrushedelmissä mainitaan luomu?

Eri tahojen julkaisemissa resepteissä suositellaan usein käytettäväksi luomusitruunaa tai luomuappelsiinia, etenkin jos on tarkoitus käyttää hedelmän kuorta. Tämä saattaa hämmentää kuluttajia – miksi sitrushedelmiä suositellaan ostettavaksi luomuna?

Sitrushedelmissä keinotekoisia säilöntäaineita

Pro Luomun mukaan syy suositukselle on yksinkertainen: luomuhedelmissä riski altistua torjunta-ainejäämälle on pienempi. 

– Tavanomaiset sitrushedelmät voidaan käsitellä keinotekoisilla säilöntäaineilla, muun muassa imatsaliililla ja pyrimetaniililla, jotka ovat homeenestoaineita. Luomussa näitä tai esimerkiksi keinotekoisesti lisättyjä vahoja ei saa käyttää, Pro Luomusta muistutetaan.

tavanomaiset appelsiinitTavanomaisissa appelsiineissa merkintä homeenestoaineista löytyy etiketistä. Irtotuotteissa tietoa ei ole näkyvissä.Pro Luomu

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA tutkii vuosittain lähes 100 000 elintarvikenäytettä. Suomessa tuontielintarvikkeiden torjunta-ainejäämiä valvoo tulli.  Luomutuotteissa on vähemmän torjunta-ainejäämiä kuin tavanomaisesti tuotetuissa tuotteissa. 

Lue myös: Suomen tulli teki kauppoihin menossa olevista appelsiineista jälleen ikävän löydöksen

Terveysvaikutuksista ei tarpeeksi tietoa

Pro Luomun mukaan torjunta-aineiden jäämille ruoassa on asetettu turvalliseksi katsotut rajat, joita elintarvikkeet eivät saa ylittää.

– Esimerkiksi appelsiini on kuulunut viime vuosina tuoteryhmiin, joista löydetään eniten raja-arvoja ylittäviä jäämäpitoisuuksia. Luomutuotteista sen sijaan ei saa löytyä luomussa kiellettyjä torjunta-aineita lainkaan.

Tavanomaisten sitrushedelmien pinnalla käytetään kasvinsuojeluaineita homehtumisen estämiseksi. Jos haluaa välttää niiden saantia, hedelmät kannattaa Ruokaviraston mukaan pestä ennen kuorimista ja kädet kuorimisen jälkeen.

Kuluttajat altistuvat pienille sallituille jäämäpitoisuuksille koko elämänsä ajan. Pro Luomu muistuttaa, että useiden torjunta-aineiden yhteisvaikutuksia ihmisen terveyteen ei tunneta vielä juuri lainkaan.

Vuonna 2022 tehdyissä EFSA:n tutkimuksissa eniten eri aineiden jäämiä löytyi paprikoista, viinirypäleistä, mansikoista, omenoista, persikoista, tomaateista, appelsiineista, sitruunoista, päärynöistä, salaateista ja mandariineista.

Katso myös: Jere testasi hitiksi nousseen sitruunakikan 

2:07imgToimiiko somessa villinnyt sitruunakikka oikeasti?

Lue myös: Tiesitkö tätä kauppojen appelsiineista?

Lähteet: Pro Luomu, Ruokavirasto

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät