Yhdysvalloissa on vireillä joukkokanne tunnettua Fireball-viskiä valmistavaa juomayritystä vastaan.
Yhdysvaltain Illinoisissa asuva Anna Marquez haastaa joukkokanteella oikeuteen Sazerac Company -yrityksen, joka tunnetaan Fireball-viskistään. Tapauksesta uutisoi muun muassa CBS.
Juomayritystä syytetään nyt harhaanjohtamisesta Fireball-tuotteillaan. Joukkokanteessa tuodaan esiin, että pikkupulloissa myytävät Fireball Cinnamon -juomat muistuttavat erehdyttävästi Fireball Cinnamon Whisky -tuotteita. Pullojen ulkoasu on hyvin samannäköinen, mutta todellisuudessa vain toinen tuotteista sisältää oikeasti viskiä. Fireball Cinnamon Whisky on vahvuudeltaan 33-prosenttista, kun taas Fireball Cinnamonin alkoholitilavuusprosentti on 16,5.
– Kuluttajien helppo olettaa Fireball Cinnamon -tuotteen sisältävän viskiä ja se on valmistajan tarkoituskin. Tuotteessa ei kuitenkaan ole lainkaan viskiä, vaikka etiketit ovat melkein identtiset, joukkokanteessa huomautetaan.
Lue myös: "Alkoholittomat viinat" ja drinkit MTV:n testissä – yksi juoma yllätti raadin positiivisesti: "En olisi vihainen, jos tilaisin tämän baarissa"
Etiketti johtaa tahallaan harhaan?
Joukkokanteessa todetaan pullojen etikettien muistuttavan liikaa toisiaan. Vasemmalla Fireball Cinnamon Whisky ja oikealla Fireball Cinnamon.Shutterstock/UNITED STATES DISTRICT COURT NORTHERN DISTRICT OF ILLINOIS
Vahvempaa, viskiä sisältävää Fireball Cinnamon Whisky -tuotetta on myyty Yhdysvalloissa erilaisissa alkoholimyymälöissä. Miedompaa tuotetta on sen sijaan ollut myynnissä pikkupulloissa esimerkiksi huoltoasemilla.
Kanteessa muistutetaan, että vaikka yrityksen on laillista käyttää tuotenimeä Fireball molemmissa juomissa, liittovaltion ja osavaltion lainsäädäntö kieltää "harhaanjohtavan vaikutelman" luomisen. Kanteessa tuodaan myös esille, että juoman koostumusta kuvaavan etiketin tekstin koko on pienin mahdollinen lainsäädännön sallima.
Kuluttajia saattaa myös johtaa harhaan merkintä "With Natural Whisky & Other Flavors". Merkintä tarkoittaa, että tuotteessa on käytetty viskiaromia ja muita aromeita. Merkinnän voi kuitenkin helposti tulkita vahingossa myös niin, että tuote sisältäisi luonnollista viskiä ja muita aromeita.
Vaikka haasteen takana on vain yksi nainen, siitä ollaan tekemässä joukkokannetta useissa eri Yhdsyvaltain osavaltioissa. Kantaja vaatii kiistassa 5 miljoonan dollarin korvauksia. Juomaa valmistava Sazerac Company ei ole kommentoinut asiaa medioille.
Suomessa myynnissä liköörinä
Suomen Alkosta ei Fireball-viskiä löydy, vaan tuote on EU-markkinoilla itse asiassa liköörinä. Suomessa myytävien pullojen etiketeissä 33-prosenttisen Fireball-juoman todetaan olevan kanelin ja viskin makuinen likööri.
Fireball-likööri nousi Suomessa uutisotsikoihin vuonna 2014, kun Alko joutui poistamaan tuotteen kokonaan myynnistä. Tuote sisälsi tuolloin raja-arvot ylittävän määrän propyleeniglykolia. Likööri oli valmistettu Pohjois-Amerikan elintarvikesäännösten mukaisesti, eikä se täyttänyt EU-maissa noudatettavaa tiukempaa lainsäädäntöä propyleeniglykolin määrästä. Yhdisteen määrä liköörissä ei aiheuttanut välittömiä terveysvaikutuksia.