Moni keittää kinkulle kastikkeen joko kinkun rasvasta tai valmiista kastikepohjasta. Harva on kuitenkaan tajunnut lisätä kinkun kastikkeeseen piparkakkuja, jotka tekevät kastikkeesta tavallista herkullisemman.
Tiia Koskimies suosittelee kirjassaan Syksystä jouluun – joka kodin opas juhlakauden valmisteluihin (Minerva) lisäämään kinkun kastikkeeseen piparkakkuja. Jouluisista kekseistä kastikkeeseen saadaan tavallista enemmän tuttuja, jouluisia makuja. Suolaisen kinkun kanssa piparkakuilla maustettu kastike muodostaa erityisen herkullisen makuparin.
Piparkakkukastike kinkulle
2 rkl voita
2 salottisipulia
1 tl riivittyjä timjaminlehtiä
1 dl portviiniä tai madeiraa
1 dl punaviiniä
2 dl demi-glace-kastikepohjaa tai lihalientä fondista.
tilkka kinkunpaistolientä maun mukaan
suolaa, mustapippuria
2 tl dijonsinappia
1 dl omenakuutioita tai omenahilloa tai luumusosetta
4–5 ruskeaa piparkakkua
Hienonna sipuli ja kuullota voissa. Lisää timjami, viinit ja kiehauta. Lisää kastikepohja-aines ja keitä ilman kantta 15 minuuttia. Siivilöi sipuli ja yrtit pois. Kuutioi omena pieniksi kuutioiksi ja murskaa piparkakut pieniksi muruiksi. Mausta kastike ja kääntele lopuksi joukkoon omenakuutiot (tai hillo) ja piparkakkurouhe. Tarjoa lämpimänä kinkun kanssa.
Lähde: Tiia Koskimies: Syksystä jouluun - joka kodin opas juhlakauden valmisteluihin (Minerva)
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.