Pienpanimoiden määrä Virossa on nopeassa kasvussa. Viroon matkustavan kannattaakin tutustua laajentuneeseen olutvalikoimaan.
Viron olutkulttuuri elää erittäin kiinnostavia aikoja. Kristjan Peäske, Viron ensimmäinen olutsommelier, on ollut edelläkävijä maan olutkulttuurin kehittämisessä. Hän iloitseekin uusista panimoista ja koko olueen liittyvän ajatusmaailman muuttumisesta.
– Jos kymmenen vuotta sitten ihmiset ajattelivat, että vähemmän makua sisältävät oluet ovat parhaita, on tilanne nyt täysin päinvastainen. Ihmiset maistavat innoissaan uusia makuja ja ravintoloissamme näen, että asiakkaat haluavat jopa viettää iltaa erilaisia pienpanimoiden oluita maistellen.
– Se on tervetullutta ja vie kohti ajattelutapaa, jossa laatu korvaa määrän. Simppeliä lageria on helppo juoda liikaa ja liian nopeasti, mutta kun olut on täynnä makua, sitä nautiskellaan hitaammin.
Peäske kertoo, että ensimmäinen pienpanimo avattiin Viroon vuonna 2013. Nyt luku on kymmenen tienoilla, ja lisää panimoita ilmestyy jatkuvasti.
– Monet panimot vuokraavat tilojaan pienemmille panimoille, jotka voivat sitten tehdä omaa oluttaan vuokratuissa tiloissa.
Peäske on osaomistajana suosituissa Umami-, Leib resto- ja Aed-ravintoloissa. Hän on myös luonut oman olutmerkin. Peäsken ravintoloissa olut onkin tärkeässä osassa juomalistoja.
– Oluista voi nauttia samalla tavalla kuin viineistäkin, vaikkakin käsityöläisoluissa on vain puolet viinin sisältämästä alkoholista. Voin ylpeänä sanoa, että hyvin tehdyt oluet ovat osa kulttuuriamme, ja niitä kunnioitetaan.
– Oluiden maailmasta löytyy paljon tutkittavaa. Esimerkiksi järjestämiimme oluiden maisteluihin osallistuu silloin tällöin ihmisiä, jotka eivät edes pidä oluesta. Tai näin he ainakin luulevat, kun eivät ole päässeet maistelemaan riittävästi erilaisia vihtoehtoja. Useimmissa tapauksissa käykin niin, että nämäkin henkilöt löytyvät lopulta yhden tai kaksi olutta, joista todella pitävät.