Yllättävä suositus: Maapähkinää tulisi antaa jo neljän kuukauden ikäiselle lapselle?
Allergisoiville ruoka-aineille altistaminen mahdollisimman varhain on nousemassa suositukseksi maailmalla. Suomessa sitä ei kuitenkaan vielä suositella.
Maapähkinää neljän kuukauden ikäiselle lapselle? Suomessa suositellaan täysimetystä kuuden kuukauden ikään asti, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan allergisoiville aineille altistaminen hyvin varhain lapsuudessa auttaa ehkäisemään allergioiden kehittymistä.
Suosituksen pohjalla on LEAP-tutkimus (Learning Early about Peanut Allergy), jossa lapset, joilla oli korkea riski maapähkinäallergian kehittymiseen altistettiin maapähkinälle varhaisessa vaiheessa. Tutkimuksessa todettiin, että varhainen altistus ehkäisi allergian kehittymistä vielä lapsen täyttäessä viisi.
Tutkimuksen tulokset julkaistiin viime vuonna The New England Journal of Medicide -julkaisussa.
Koska pienille lapsille ei missään nimessä suositella kokonaisten pähkinöiden syömistä tukehtumisriskin vuoksi, maapähkinää voi tarjota esimerkiksi maapähkinävoin muodossa. Lisäksi mikäli suvussa on yliherkkyyttä maapähkinälle tai lapsella on ihottumaa, kannattaa ennen tarjoilua tehdä allergiatesti.
– Tämä on huikea mahdollisuus, jonka avulla voimme mahdollisesti vähentää pähkinäallergioiden määrää, toteaa coloradolaisen Auroran lastensairaalan lääkäri Matthew Greenhawt.
Lähde: Daily Mail
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"