Yhdysvalloissa vanhempia suositellaan altistamaan lapsensa helposti allergisoiville ruoka-aineille jo 4–6 kuukauden iässä, kertoo CNN.
Uudet amerikkalaisten lastenlääkärien laatimat päivitetyt suositukset jatkavat trendiä, jonka mukaan lapsen altistaminen mahdollisille allergeeneille kannattaa jo varsin nuorella iällä. Ruokasuosituksia on uudistettu samaan suuntaan myös esimerkiksi Australiassa, jossa terveysviranomainen suosittelee lapsen altistamista herkästi allergisoiville ruoka-aineille ennen ensimmäistä ikävuotta.
Yhdysvaltalaisen American Academy of Pediatrics -ammattiliiton asiantuntijat kehottavat vanhempia tutustuttamaan vauvansa mahdollisesti allergisoiville ruoka-aineille 4–6 kuukauden iässä, kun lapsi siirtyy syömään rintamaidon lisäksi kiinteää ruokaa.
Viime vuosina on nimittäin kertynyt vahvaa todistusaineistoa, joka puhuu altistamisen puolesta. Esimerkiksi maapähkinöiden syöttäminen neljän kuukauden ikäiselle lapselle näyttää ehkäisevän allergioiden kehittymistä.
Suomessa Ruokavirasto kertoo, että maapähkinöitä ja muita pähkinöitä voidaan antaa imeväisikäisille sokeroimattomina, suolaamattomina tai muuten kuorruttamattomina kiinteisiin ruokiin siirtymisen jälkeen. Pähkinät tulee kuitenkin murskata, jotta ne eivät jumiudu lapsen hengitysteihin. Pieni lapsi voi syödä pähkinöitä noin 15 grammaa päivässä, Ruokavirasto ohjeistaa.
Lue myös: Kiinteää ruokaa jo 3 kuukauden iässä? Tutkimus: Hyötyä niin lapselle kuin vanhemmillekin
Kalaa pieninä annoksina
Yhdysvaltalaiset lastenlääkärit suosittelevat vanhempia syöttämään maapähkinöiden lisäksi pikkulapsilleen muitakin yleisesti allergisoivia ruoka-aineita, kuten kalaa ja maitoa.
Täysimetetyillä lapsilla kiinteiden ruokien antaminen 4–6 kuukauden iässä tukee sietokyvyn kehittymistä uusille ruoka-aineille, kertovat lasten ruokailusuositukset. Noin lusikankärjellisen kokoisina maisteluannoksia esimerkiksi kalaa, kananmunaa ja lihaa kannattaa antaa lapsen täytettyä 5 kuukautta.
Totuttelu tavallisiin maitovalmisteisiin kannattaa aloittaa hapanmaitotuotteilla lapsen ollessa yli kymmenkuukautinen.
Imetys suojaa lasta
Tuoreessa amerikkalaisten lastenlääkärien raportissa muistutetaan, että odottavan tai imettävän äidin ei kannata rajoittaa ruokavaliotaan turhaan. Yleisesti allergisoivien ruoka-aineiden välttely "varmuuden vuoksi" raskauden ja imetyksen aikana ei näyttänyt pienentävän lapsen allergiariskiä. Näin eivät tehneet myöskään erityiset hydrolysoidut äidinmaidonkorvikkeet – edes lapsilla, joiden allergisoitumisriski oli korkea.
Lue myös: Suomalaisvauvoilla tehtävä korviketutkimus sai imetyksen puolustajat raivoihinsa – järjestöiltä kannanotto: "Eivät tyydy lapsiin, jotka oikeasti tarvitsisivat tuotetta"
Sen sijaan täysimetys vauvan ensimmäisen 3–4 elinkuukauden aikana näyttäisi suojaavan tulehduksellisilta ihosairauksilta. Imettämisen jatkaminen vaikka vain osittain vauvan täytettyä neljä kuukautta suojaa raportin mukaan lasta hengitysoireilta, kuten hengityksen vinkumiselta ja astmalta.
Oikaisu 15.4. klo 15.16: Aiemmin artikkelissa kerrottiin virheellisesti, että kalaa saisi antaa vauvalle vasta tämän täytettyä 10 kuukautta. Lasten ruokailusuositukset kuitenkin ohjeistavat antamaan kalaa maisteluannoksina 5 kuukauden iässä.
Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit täältä.
Lähteet: CNN, American Academy of Pediatrics, Ruokavirasto, Terveyskirjasto, Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsille