Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Riesling- ja Spätburgunder -viikot Tampereella 13.–26.5.2019 – parhaat palat

rieslingviikot_tuulensuu_viinit
MTV
Julkaistu 13.05.2019 10:07

MTV LIFESTYLE

Riesling- ja Spätburgunder -viikot ovat upea hetki nostaa esiin Saksan parasta antia kulinaariselle maailmalle 13.-26.5.2019. Kävimme pressiremmillä kiertämässä osan Tampereen ravintoloista, jotka osallistuvat tempaukseen. Spoilerina, Bertha on hiton kova.

Alko blokkaa jättiläisosan maailman viinityyleistä. Monopoli napsii suurten tuottajien tuotoksia ja tarjoilee joka ikisessä putiikissaan köyhän valikoiman viinityylejä eri puolilta maailmaa. Olin juuri viikonlopun Saksassa Pinot Noir -seminaarissa ja kauhistutin viinikirjoittajia ja -tuottajia Suomen meiningistä. Ei tarvitse mennä kuin Tanskaan, jotta globaali nettitilauskielto tuntuu käsittämättömältä. Toisaalta, Norjan monopoli olisi jo hieno edistysaskel meillekin. Elämme erittäin vinoutuneen systeemin armoilla ja jäämme paitsi monesta hyvästä. Onneksi ravintoloiden kautta avautuu se oikea maailma myös viinin suhteen. Riesling- ja Spätburgunder -viikot tuovat rafloihin herkullisia ulottuvuuksia viinityyleihin, joita löytyy paljon jo pelkän Saksankin sisältä. Siispä maistelemaan Tampereen antia.

FINLAYSONIN PALATSI. Alkajaisiksi Finlaysonin Palatsi. Linjaksi raflan tyyliin hyvin klassinen niin ruoassa kuin viinissä. Uppomunan keltuainen oli ehtinyt kiinteäksi ja kuha-annos huusi rakennetta. Viinit olivat takuuvarmoja.

rieslingviikot_finlaysoninpalatsi_aula

rieslingviikot_finlaysoninpalatsi_kuha

rieslingviikot_finlaysoninpalatsi_parsa

rieslingviikot_finlaysoninpalatsi_piirakka

rieslingviikot_finlaysoninpalatsi_viinit

GASTROPUB TUULENSUUSSA saksalaiset viinit ovat olleet hyvin esillä alkuajoista lähtien. Kauden annokset ovat tuhteja ja vahvasti parsaan painottuvia. Tuulensuun hienous löytyy randomisti avatuista pulloista, joista Riesling- ja Spätburgunder -viikot saavat vain lisää pontta. Tyypit ovat vain innoissaan, kun kysyt suosituksia. Spessupulloja avataan helposti, etenkin lähellä viikonloppua.

Raumlandin sekteihin kävin jo taannoin tutustumassa.

ja 2005 vuosikerta tarjosi lisähienoutta. Siihen päälle hieno otos Saksan parhautta ja teemaviikkojen kattaus on valmis. Tuulensuu on takuuvarma mesta, tulet paikalle millä fiiliksillä tahansa.

rieslingviikot_tuulensuu_parsa

rieslingviikot_tuulensuu_peruna

rieslingviikot_tuulensuu_viinit

WINEBRIDGE starttasi vuosi sitten hard core -viiniasiantuntija Timo Jokisen ja Pannee-vaimon voimin. Kaiken lähtökohtana on viini ja ruokalista lähtee sen komppaamisesta. Riesling-viikoille on tarjolla hieno kattaus Saksan herkkuja paitsi viinien, myös ruokien muodossa. Viiden euron saksalaistyyppisistä annoksista riittää pientä naposteltavaa mukavasti kahdelle. Saatan olla harhaoppinen, mutta pidän tamperelaisia currywursteja reippaasti berliiniläisiä parempina. Kirkas parunasalaatti on laji, jota suomalaisten tulisi maistaa ja ihastua. Samoin tietty struudeli. Kylkeen nautituista viineistä nousi eniten esiin S.A. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett Trocken 2009, jonka kypsän hedelmäinen rakenne sitruksisten happojen tasapainottamana on tyylikkään suunmyöntäinen.

rieslingviikot_winebridge_currywurst

rieslingviikot_winebridge_perunasalaatti

rieslingviikot_winebridge_strudel

rieslingviikot_winebridge_timo

rieslingviikot_winebridge_viinit

BERTHA. Söin Berthassa viimeksi kunnolla 2,5 vuotta sitten. Sanoin silloin, että rafla on vain parantanut menoaan juostessa. Homma jatkuu. Saimme syödäksemme kolme alkuruokaa, joista jokainen oli loistava ja kaksi tarjosi jotain uutta ajateltavaa kulinaarisessa maailmassa. Sitä ei tapahdu jokaisella illallisella, vaikka olisi fiinimmässä paikassa.

On pöyristyttävää, että Michelin-vässykät eivät vaivaudu edes käymään Tampereella, vaikka täällä on koko Rautatienkadun pätkältä heille lätkän arvoisia mestoja ja kauppahalli täynnä hyviä lounaspaikkoja. Kävin juuri Saksassa rengastarramestassa ja voin suoraselkäisesti sanoa tekeväni itse yhtä hyvää ruokaa. Konsepti on rikki. Ja haluan nopsaan syömään Berthaan kunnolla.

Yhtä lailla Berthan viinit toimivat loistavasti, J.B. Beckeriin painottuen. Illan kohokohtia myös niiden suhteen.

rieslingviikot_bertha_nieriä

rieslingviikot_bertha_parsa

rieslingviikot_bertha_viinit

PERISCOPE. Illan päätös nautittiin vuosi sitten avatussa Periscopessa, Ratinan kauppakeskuksen harjapaikalla. Upea miljöö ja uniikit maisemat Tampereen keskustaan tarjoavat puitteet, joissa haluaisi viettää useammin aikaa. Menu oli tosin ailahteleva ja kaipaisi skarppausta. Lisää makua, lisää varmuutta ja lisää rohkeutta. Viinit olivat mukavia, mutta jäivät ruoan heikkouksien varjoon. Haluan tästä upeasta mestasta upean nautiskelupaikan. Haluan tulla tänne uudestaan, koska tykkään hitosti miljööstä ja ideasta, mutta ruoan täytyy parantua.

rieslingviikot_periscope_ankka

rieslingviikot_periscope_jotain

rieslingviikot_periscope_kaali

rieslingviikot_periscope_kurpitsa

rieslingviikot_periscope_lohi

rieslingviikot_periscope_marjat

rieslingviikot_periscope_punajuuri

rieslingviikot_periscope_sali

rieslingviikot_periscope_viinit

Riesling- ja Spätburgunder -viikot 13.-26.5.2019 yli 60 ravintolassa eri puolella Suomea. Tsekkaa lisää tästä.

Tuoreimmat aiheesta

viini