Elinikäistä kidutusorjaa etsinyt kapteeni kertoi pitäneensä vankeja lähes 20 vuotta – näin hän perustelee julmaa harrastustaan

Rikostoimittajat kertovat, mitä kiduttajakapteenin tapauksesta tiedetään 12:54
Emme suosittele lähetystä herkimmille: Tämä kiduttajakapteenin tapauksesta tiedetään.

Julmasta kidutusväkivallasta eilen vankeuteen tuomittu kapteeni kertoo harrastaneensa bdsm-toimintaa yli neljäkymmentä vuotta. Kiduttajakapteenin mukaan hänen maatilallaan oli vieraillut bdsm-toiminnasta kiinnostuneita miehiä vuodesta 2006 lähtien.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona laukaalaisen Ari Juhani Joen, 58, neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen. Joki oli kohdistanut poikkeuksellisen järkyttävää ja pitkäkestoista väkivaltaa kahteen uhriin muun muassa leikkaamalla toiselta peniksen irti tylsää veistä käyttämällä. 

Lisäksi Joki kertoi etsineensä itselleen elinikäistä kidutusorjaa. Tästä hän ei saanut tuomiota.

Oikeudessa Joki kertoi harrastaneensa bdsm-toimintaa 80-luvulta lähtien.

Hän kertoi, että hänen toimintansa perustui osapuolten yhteiseen tahtoon ja suostumukseen painottuen fyysiseen sadomasokismiin.

Hän oli kutsunut Laukaassa sijaitsevalle tilalleen vieraita 17 vuoden ajan. Vieraat olivat viipyneet kerrallaan muutaman päivän tai reilun viikon. 

Joen mukaan osa hänen vieraistaan oli halunnut kokea tahdon vastaisen vankeuden.

– Tasapainottelu, mikä on fantasiaa ja mitä tullaan todella tekemään, on toisinaan vaikeaa, mies kertoi oikeudessa ja totesi, ettei hänelle ollut aiemmin sattunut näin pahoja virhearvioita.

Tarkoitus tuottaa voimallinen elämys

Mies kertoi, että uhrin kahlitsemisessa kylmään maakellariin alastomana oli kyse voimakkaan fyysisen kivun tuottamisesta.

– Asianomistaja oli voimakkaasti masokistinen ja minä vahvasti sadistinen. Mieltymyksemme kohtasivat ja sovimme, että asianomistaja tulisi luokseni, mies kuvaili poliisikuulusteluissa.

– Oli tarkoitus mennä hyvin lähelle hänen rajojaan ja tuottaa voimallinen elämys, jota tämä ei ole muualta saanut, hän tarkensi oikeudelle.

Mies kertoi pitäneensä muitakin henkilöitä aiemmin vankina samassa maakellarissa useita päiviä. Miehen mukaan hän oli sopinut uhrinsa kanssa, että voi aiheuttaa ajoittain voimakastakin kipua ja kudosvaurioita siten, että uhri kykenee palaamaan kotiin ja jatkamaan elämäänsä.

– Olen tehnyt sopimuksen aiemminkin luonani vierailleiden miesten kanssa, mutta en aina. Ei ole olemassa tiukkaa sääntöä, milloin sopimus tehdään, mutta se on oikeastaan sidoksissa siihen, kuinka rajuista jutuista keskustellaan, mies kertoi poliisikuulusteluissa.

– Mitä rajumpaa, sen varmemmin sopimus tehdään. Sitten tapaamisen jälkeen tuhoan sopimuksen, koska se ei ole enää ajankohtainen.

Joki piti uhriaan vankina kolme päivää maakellarissa, jonka jälkeen uhri onnistui irrottautumaan kahleista ja soittamaan hätäkeskukseen. Vankeutta katkoivat julmat pahoinpitelyt.

Keski-Suomen käräjäoikeus totesi, ettei uhrin allekirjoituksella tai suostumuksella voi vapautua rikosoikeudellisesta vastuusta teossa, joka loukkaa vakavasti uhrinsa vapautta, terveyttä tai henkeä.

Valmistautui penisoperaatioon

Peniksenleikkausoperaation Ari Joki kertoi suorittaneensa "parhaan kykynsä ja osaamisensa mukaan". Operaatio kesti neljä tuntia.

– Tarkoituksena ei ole ollut pitkittää operaatiota kivun lisäämiseksi, vaan edetä asianomistajan voinnin ja jaksamisen mukaisesti, mies kertoi oikeudelle.

Hän kertoi tutustuneensa alan ammattikirjallisuuteen niin hyvin kuin se oli mahdollista. Hän kertoi seuranneensa uhrinsa vointia aistinvaraisesti.

Jälkeenpäin hän kertoi katuvansa operaatiota, koska se epäonnistui.

Joki myönsi poliisikuulusteluissa etsineensä elinikäistä kidutusorjaa. Hän oli viestitellyt asiasta miehen kanssa, joka "halusi poistua yhteiskunnasta".

Hänen tarkoituksenaan oli pitää miestä kidutusorjanaan niin kauan, että tämä olisi kuollut väkivallan heikentämänä. Joen mukaan kyse olisi ollut uhrin omasta tahdosta.

– Kyse on ollut toisen osapuolen omasta tahdosta. Olen pyrkinyt osoittamaan tälle toiselle henkilölle mahdollisuuden, miten hänen tavoitteensa voidaan, toteuttaa ja miten hänen tavoitteensa liittyvät minun haluihini, mies kuvaili poliisille.

Harrastajia vähän

Mies kertoi olevansa kiinnostunut toisen reaktioista. Hän kertoi etsivänsä muita bdsm-toimintaa harrastavia netistä suomalaisilta ja ulkomaalaisilta sivuilta, koska  heitä on vähän pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Mies kertoi, että ensin osapuolet viestittelevät siitä, missä ja minkä tasoista "roolileikki" olisi. Miehen mukaan osapuolet sopivat etukäteen "erittäin tarkat rajat" ja niitä noudatetaan.

– Kun on päästy yksimielisyyteen, sovitaan päivämäärä, kellonaika ja tuleeko asiakas hänen luokseen vai hakeeko hän. Automatkan aikana tai teekupin ääressä rupatellaan ja varmistutaan että molemmat ovat ymmärtäneet oikein ja että luonnossa toinen tuntuu turvalliselta kumppanilta, mies kertoi.

Hän kertoi seuraavansa koko session ajan alistujan kasvoissa ja kehossa näkyviä reaktioita, vointia ja jaksamista. Mies kertoi, että vaikka olisi sovittu, että hän on armoton vanginvartija ja toinen ilman oikeuksia, hän lopettaa, jos toinen niin pyytää.

– Kun leikki on päättynyt rupatellaan tasavertaisesti siitä, miten oli mennyt, jotta pystyy oppimaan jatkoa varten. Bdsm-toiminta kattaa laajan kirjon asioita. Se ei kaikilla liity seksiin, vaan kyse on valta-asemalla ja fetisseillä leikittelemisestä. Bdsm-session dominantilla on vastuu ja alistujalla valta, mies kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat