Suurin vahinko aiheutettiin vasta sepittämiskohun jälkipyykissä – "Joskus kannattaisi olla kommentoimatta"

Pöllöraati: Toimittajakuntaa puhuttava sepityskohu 10:09
Katso video: Näin MTV:n Pöllöraati näkee sepittämiskohun tuhot.

Aamulehti kertoi perjantaina poistavansa 551 eläköityneen toimittaja Matti Kuuselan juttua verkkosivuiltaan. Tästä alkoi Suomen journalismin kentällä poikkeuksellinen myllytys.

MTV Uutisten Pöllöraadissa herätti keskustelua eläköityneen toimittaja Matti Kuuselan sepityskohu. Kuusela kertoi elämänkerrassaan sepittäneensä sisältöä ainakin kolmeen juttuunsa, joista yksi on palkittu Suurella Journalistipalkinnolla vuoden 2006 juttuna. 

MTV Uutisten uutispäätoimittajan Ilkka Ahtiainen ei usko Kuuselan olevan tarkoituksenomainen huijari. 

– Minulle ei ole syntynyt semmoista vaikutelmaa. Ajattelen, että hänelle on sallittu vapauksia, ja jossain kohtaa, niin kuin hän itse elämänkerrassaan myöntää, niin hän on mennyt ikään kuin rajan toiselle puolelle, Ahtiainen sanoo.

– Jos ihminen olisi huijari, niin miksi hän sen elämänkerrassaan paljastaisi. 

Tietokirjailija Katleena Kortesuo on samoilla linjoilla ja kyseenalaistaa, onko Kuusela sinäänsä tehnyt mitään väärin. Hän asettaa vastuun Kuuselaa Aamulehdessä ohjanneille päätoimittajille, eli Jouko Jokiselle ja Matti Apuselle

– Hänhän on tehnyt sitä mistä hänet on palkittu ja mihin häntä on kannustettu. Olen sitä mieltä, että se on vastaavan päätoimittajan vika, jos tälläistä pääsee tapahtumaan, ei työntekijän vika, Kortesuo toteaa. 

Aamulehden entisille päätoimittajille sataa kritiikkiä

MTV:n Huomenta Suomessa eilen vieraillessaan Kuusela arveli, etteivät hänen esihenkilönsä Aamulehdessä ole tienneet ja tunnistaneet, että kolmen esimerkkitapauksen jutuissa on ollut sepitettä.

Kuusela myös pitää absurdina, että häntä puolustamaan nousseet Aamulehden ex-päätoimittajat Jouko Jokinen ja Matti Apunen ovat joutuneet kritiikin kohteeksi. 

Etenkin Jokisen HS:n haastattelun lausunto siitä, että "sepitekin voi toimia oikein hyvin", on aiheuttanut kuohuntaa. Hän tarkensi myöhemmin tarkoittaneensa kommentillaan kaikkea muuta journalismia kuin uutis- ja ajankohtaissisältöä.

– En usko, että sen paremmin Matti Apunen kuin Jouko Jokinenkaan oikeasti ajattelee, että uutisjournalismissa voisi sepittää asioita, MTV Uutisten uutispäätoimittajan Ilkka Ahtiainen puolustaa.

Luottamuspulasta isoin kolhu journalismille 

Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärjen mielestä isoin kolhu journalismin uskottavuudelle syntyi sepittämiskohun jälkipuinnissa. Tällä hän viittaa Jouko Jokisen Iltalehteen ja Helsingin Sanomiin kohdistamaan kritiikkiin. 

Iltalehti uutisoi eilen Jokisen kieltäytyneen haastattelusta toteamalla, että hänen "luottamuksensa Iltalehden ja Hesarin journalismiin on tällä hetkellä sangen matalalla". Jokinen myös lausui samassa yhteydessä, että "kun luotto menee, se menee". 

Jokinen täsmensi sittemmin Ylelle, ettei hänen kritiikkinsä liity Helsingin Sanomien journalismiin laajemmin, vaan Kuusela-tapauksesta uutisointiin. Heikossa luottamuksessa Iltalehteä kohtaan on Jokisen mukaan kyse lehden pidemmän aikavälin journalistisesta linjasta Yleä käsittelevässä uutisoinnissa. Jokinen sanoo, ettei hän voi luottaa siihen, että Iltalehden uutisissa tai kolumneissa Yleä käsiteltäisiin oikeudenmukaisesti. 

– Se on hyvin vinoa journalismia, ja siitä on monen vuoden kokemus, Jokinen kommentoi Ylelle. 

Kortesuon mielestä kommentit ovat hyvin rankkoja ja yllättäviä. Myös Kärjen mukaan Jokisen lausunnot ovat harkitsemattomia. 

– Jos olisin kriisiviestijä, niin voisin sanoa, että joskus kannattaisi olla kommentoimatta, toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat