LVI-teknikko rakensi taloa Taivalkoskella – sitten tarvikkeita alkoi löytyä oudoista paikoista

Oulun käräjäoikeus on antanut Taivalkosken kunnan LVI-teknikkona työskennelleelle miehelle tuomion petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjän mukaan teknikko sai kunnan maksamaan ainakin 20 000 euron arvosta hänen omaan taloprojektiinsa käytettyjä lvi-tarvikkeita vuosien 2017–2020 välisenä aikana.

Teknikko kertoi, että oli tehnyt omakotitaloonsa tehdyt hankinnat pääasiassa kuusamolaiselta yritykseltä. Sama yritys toimitti myös suuren osan kunnan tilauksista ja tästä syystä tavaroita on kulkenut samassa rahdissa. 

Kunnan tilauksia oli useita kertoja toimitettu hänen rakennustyömaalleen, vaikka hän ei ollut niin ohjeistanut, teknikko sanoi. Lisäksi hänen talonsa LVI-urakkaan oli sisältynyt sekä urakoitsijan tekemä työ että tarvikkeet.

Kun asiaa oli ryhdytty selvittämään kunnassa, miehen itselleen hankkimia tarvikkeita löytyi ainakin kunnan lämpökeskuksesta, kunnantalolta, ammattikoululta ja keskusvarastolta sekä miehen asunnolta.

Mies kertoi tuolloin itsekin huomanneensa ja myöntäneensä kunnalle ja poliisille, että pieni määrä hänen kunnalle tilaamiaan tavaroita oli päätynyt hänen omaan taloprojektiinsa. Mies ilmoitti korvaavansa tavarat ja luovutti ne poliisille kotietsinnän yhteydessä.

Mies myös kertoi etsineensä mainittuja tavaroita kunnan tiloista ja huomanneensa, että niitä oli yritetty tahallisesti piilottaa. Miehen mukaan asialla oli kunnan varastomies, jonka kanssa hänellä oli riitaa. Mies oli kieltänyt tätä työntekijää tupakoimasta sisätiloissa.

Myönsi rumpunaulaimen ja talvitakin

Oikeus kuuli tapauksessa kaikkiaan 15 henkilöä ja kävi läpi laajan kirjallisen aineiston. Se päätyi tuomitsemaan miehen törkeän petoksen sijasta perusmuotoisesta petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. 

Oikeus katsoi, että mies oli saanut rakennustarvikkeita ja erilaisia tavaroita omaan käyttöönsä vain noin 1500 euron arvosta. Tavaroiden joukossa oli ainakin rumpunaulain ja naisten talvitakki.

Mies kiisti toimineensa tahallisesti. Hän vetosi huolimattomuuteen, mutta oikeus huomautti, että mies ei ollut kuitenkaan reklamoinut väärin toimitetuista tilauksista. Oikeuden mukaan miehen toiminnalle ei ilmennyt muuta uskottavaa selitystä kuin tarkoitus hyötyä asiasta.

Ei ole uskottavaa, ettei (syytetty) olisi asemassaan tiennyt itselleen hankkimien tavaroiden laskutetun Taivalkosken kunnalta. Joka tapauksessa (syytetty) on täytynyt noissa tapahtumaolosuhteissa mieltää vähintäänkin varsin todennäköiseksi, että Taivalkosken kunta tulee hänen menettelynsä vuoksi erehtymään ja menettelemään tavalla, josta aiheutuu sille taloudellista vahinkoa, tuomiossa todetaan.

Toisaalta oikeuden mukaan tapauksessa tuli ilmi sekä syytettä tukevaa että sitä vastaan puhuvaa näyttöä, mutta se oli silti sen verran epäselvä, että se tuli ratkaista syytetyn eduksi.

LVI-teknikko sai rangaistukseksi 55 päiväsakkoa, joista hänen tuloillaan tulee maksettavaa 1760 euroa. Lisäksi hän joutuu korvaamaan Taivalkosken kunnalle 1520 euroa aiheutuneesta vahingosta ja noin 14 000 euron oikeudenkäyntikulut. Valtiolle mies joutuu puolestaan korvaamaan 783 euron todistelukustannukset.

Oikeus otti rangaistusta mitatessaan huomioon, että syytetty myötävaikutti asian selvittämistä.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa 19. huhtikuuta. Se ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat