Teinityttöä valmistellaan Pohjois-Korean uudeksi johtajaksi – esiintymisissä "ennennäkemättömiä piirteitä"

Suloisesti hymyilevän tytön uskotaan nousevan Pohjois-Korean diktaattoriksi 2:38
Katso myös: Pohjois-Korean sotilaseliitin keskellä suloisesti hymyilevän tytön uskotaan nousevan Pohjois-Korean diktaattoriksi

Varhaisteini-ikäistä tyttöä valmistellaan parhaillaan Pohjois-Korean diktatuurin uudeksi johtajaksi, arvioivat maata seuraavat asiantuntijat.

Tytön nimestä tai iästä ei ole täyttä varmuutta, ei myöskään siitä, onko hänellä mahdollisesti sisaruksia. 

Salamyhkäisyys ei ole mitään uutta Pohjois-Koreassa. 

Maata seuraavat asiantuntijat vaikuttavat kuitenkin olevan lähes varmoja, että tytöstä tehdään Pohjois-Korean perinnöllisen diktatuurin seuraavaa johtajaa.

Ensimmäinen havainto vuodelta 2013

Ensimmäinen epäsuora havainto tytöstä on vuodelta 2013, jolloin yhdysvaltalainen entinen koripallotähti Dennis Rodman vieraili Pohjois-Koreassa. 

Hän kertoi nähneensä maan johtajan Kim Jong-unin lisäksi tämän tyttövauvan, nimeltään Kim Ju-ae. Tämän tiedon ja myöhemmin julkaistujen kuvien perusteella Kim Ju-aen voi olettaa olevan noin 11–14 vuoden ikäinen.

Tytön arveltiin aiemmin olevan Kimin ja tämän vaimon Ri Sol-yun toinen lapsi, mutta tiedot mahdollisesta isoveljestä ovat sittemmin osoittautuneet hyvin epävarmoiksi.

Isänsä rinnalle tytär ilmestyi ensi kertaa toissa marraskuussa, kun hän oli mukana seuraamassa mannertenvälisen ohjuksen koelaukaisua. 

Sen jälkeen tytär on ollut julkisuudessa jo lähes 30 kertaa ja syrjäyttänyt vähitellen äitinsä esiintymisistä isänsä rinnalla.

Oikea suku jyrää sukupuolen

Asiantuntijoiden mukaan selkein merkki Kim Ju-aen asemasta vallanperijänä nähtiin viime vuoden syyskuussa, kun maan asevoimien kakkosmies, marsalkka Pak Jong-chon, polvistui tämän edessä Pohjois-Korean perustamisen 75-vuotisjuhlien yhteydessä. 

Suorana televisioitu tilaisuus varmisti viestin menon tehokkaasti perille.

– Pak edustaa Pohjois-Korean asevoimia, joten hän käytännössä julkisesti vannoi uskollisuuttaan Kim Ju-aelle, tulkitsee uutistoimisto AFP:lle Pohjois-Koreasta loikannut tutkija Ahn Chan-il.

Esiintymissä harkittuja piirteitä

Isän ja tyttären esiintymisissä on ollut muutenkin harkittuja piirteitä. Molemmilla ovat muun muassa olleet kuvissa päällään samantyylinen nahkatakki ja aurinkolasit.

Joskus pienet yksityiskohdat ovat merkittäviä. 

Etelä-Korean yhdistymisministeri Kim Yung-ho kiinnitti Korea Herald -lehden haastattelussa huomiota muun muassa siihen, että Kim Ju-ae on ajoittain kuvattu seisomassa isänsä edessä. 

Tämä on ministerin mukaan pohjoiskorealaisittain "melko ennennäkemätöntä".

Miesten hallitsema maa

Pohjois-Koreaa ei ole koskaan johtanut nainen, ja muutkin tärkeät virat ovat olleet lähes yksinomaan miesten hallussa. 

Kim Jong-un poikkesi perinteestä aiemmin jo siinä, että hän otti vaimonsa Ri Yol-sun rinnalleen julkisiin esiintymisiin.

Sukupuoli ei kuitenkaan ole ylitsepääsemätön este vallanperimykselle, sanoo Oslon yliopistossa työskentelevä Pohjois-Korea-tutkija Vladimir Tihonov AFP:lle. 

Hänen mukaansa tärkeämpää on se, että tytär kuuluu samaan lähes jumalallisena pidettyyn niin kutsuttuun Paektu-dynastiaan kuin isänsä Kim Jong-un, isoisänsä Kim Jong-il ja isoisoisänsä Kim Il-sung.

Vastalääkettä epävakaudelle

Kim Ju-ae joutui julkisuuden valokeilaan hyvin nuorena, mikä on myös näkynyt. 

Tytön on muun muassa ajoittain nähty kiemurtelevan tv-kuvissa ikävystyneenä pitkien seremonioiden aikana, kuten kuka tahansa tuon ikäinen tekisi.

– Hän on kuitenkin vielä vain lapsi. Hyvin julkinen ja lavastettu rooli ei ole sellainen, mihin tuon ikäiset lapset luonnostaan sopisivat, sanoo entinen CIA:n analyytikko Soo Kim AFP:lle.

Miksi esille niin nuorena?

Mikä sitten selittää kiirettä tuoda tytär esille jo näin nuorena? 

Eteläkorealaisministerin mukaan taustalla on Pohjois-Koreassa kulissien takana muhiva epävakaus, jota ovat aiheuttaneet varovaiset markkinauudistukset ja erityisesti Etelä-Koreasta tv-sarjojen välityksellä maahan lisääntyvästi tulleet vaikutteet. 

Ne ovat nakertaneet ehdotonta yksinvaltaa.

Ministerin mukaan tämän vuoksi kansalaisille on haluttu tehdä selväksi, että vallan siirtymisestä Kimien sukupolvelta toiselle ei ole epävarmuutta. 

Hänen mukaansa jonkun toisen vallanperijän nousu esiin Kim Ju-aen tilalle vaikuttaa jo nyt hyvin epätodennäköiseltä.

– Sellainen tilanne johtaisi todennäköisesti vain suurempaan sekaannukseen ottaen huomioon, millaiseen asemaan Kim Ju-ae on jo nostettu, ministeri Kim Yung-ho sanoo Korea Herald -lehdelle.

Lue myös:

    Uusimmat