Tshernobylin ydinvoimala räjähti 38 vuotta sitten – selviytyneet varoittavat nyt uudesta riskistä Ukrainassa

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta 38 vuotta – selviytyneet varoittavat uudesta riskistä 2:46
Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta vuonna 1986 selvinneet kertovat näkemyksensä Euroopan suurimman ydinvoimalan Zaporizhzhjan tämänhetkisistä riskeistä.

Ydinvoimalaonnettomuudesta selvinneiden työntekijöiden mukaan Venäjän joukkojen miehittämässä Zaporizhzhjan ydinvoimalassa on samanlaisia riskejä kuin vuonna 1986 tapahtuneessa Tshernobylin onnettomuudessa.

Ukrainassa on kunnioitettu tänään perjantaina 26. huhtikuuta 38 vuoden takaisen Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden uhreja. 

YK:n mukaan lähes 8,4 miljoonaa ihmistä Valko-Venäjällä, Venäjällä ja Ukrainassa altistui säteilylle ja noin 50 arvioidaan kuolleen suoraan onnettomuuden seurauksena. 

Ydinvoimalaonnettomuudesta selviytyneet työntekijät sekä onnettomuuden jälkeiseen operaatioon osallistuneet ihmiset ovat huolissaan uudesta ydinvoimalaonnettomuudesta Euroopan suurimmassa ydinvoimalassa Zaporizhzhjassa, Ukrainassa. 

Laitos venäläisten hallussa

Ydinvoimala on ollut venäläisten joukkojen hallinnassa vuodesta 2022 maaliskuusta lähtien. Venäjän armeijan erikoisyksiköt vartioivat Zaporizhzhjan laitosta, ja Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatomin yksikkö pyörittää toimintaa.

– Minulla ei ole sanoja selittääkseni, miten kauheita seurauksia (Zaporizhzhjan ydinvoimalan onnettomuudella) voi olla. Venäläiset kertovat tarinoita ikään kuin kaikki olisi siellä hyvin ja hallinnassa, Tshernobylin ydinvoimalassa vuonna 1986 työskennellyt 72-vuotias Viacheslav Skachkov kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

– Miten se voi olla kunnossa, jos laitoksen alueella on asevoimia ja siellä varastoidaan ammuksia? 

"Kukaan ei tiedä, mitä heillä on mielessä"

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on pitkään varoittanut ydinkatastrofin riskistä ja vaatinut taisteluiden lopettamista Zaporizhzhjan alueella, joka sijaitsee vain 500 kilometrin päässä Tshernobylistä. 

IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossin mukaan sodankäynti ydinvoimalan ympärillä on asettanut ydinturvallisuuden "jatkuvaan vaaraan".

Vuonna 1986 Tshernobylin onnettomuuden jälkeen ydinvoimalaa puolustaneiden erikoisjoukkojen komentajan sijainen Petro Hotsyk, 80, pelkää, mitä venäläiset saattavat pahimmassa tapauksessa tehdä Zaporizhzhjan ydinvoimalalle.

– Kukaan ei tiedä, mitä heillä on mielessä. Meidän on käännyttävä kansainvälisen ja ja eurooppalaisen yhteisön puoleen, jotta voimme estää sen ja pysäyttää Venäjän, Hotsyk sanoo Reutersille.

Lue myös:

    Uusimmat