Influenssakausi on juuri alkamassa Suomessa. MTV Uutiset kysyi asiantuntijalta, minkälaista virusta Suomeen nyt odotetaan. Vastaajana toimi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektiotautien torjunnan yksikön erikoistutkija Satu Murtopuro.
Koska influenssakausi on?
Influenssaepidemia alkaa yleensä joulukuun lopulla tai tammikuussa. Huippu saavutetaan useimmiten helmi- ja maaliskuussa, jonka jälkeen epidemia laantuu.
Minkälaista vuoden 2016 kausi-influenssasta odotetaan?
Tälle vuodelle ei kuitenkaan ole luvassa erityisen ärhäkkää influenssaa, vaan tämän talven taudista odotetaan viime vuoden lailla melko tavanomaista.
Tällä hetkellä Suomesta on löytynyt kahta A-virusta: sikainfluenssaepidemian aikoinaan aiheuttanutta H1N1-virusta sekä viime talvenakin liikkunutta H3N2-virusta. Molempia vastaan on suoja influenssarokotteessa. Se suojaa myös B-virukselta, joka tulee Suomeen usein vasta keväällä.
Tehoaako rokote influenssaan?
Rokote on paras suoja influenssaa vastaan, sillä se sisältää suojan kolmea eri virustyyppiä vastaan: molempia nyt kiertäviä A-tyypin viruksia ja yhtä kahdesta B-tyypin viruksesta.
Kenen kannattaa ottaa influenssarokote?
Lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvien henkilöiden, kuten alle kuuden kuukauden ikäinen lasten, vanhusten tai alentuneesta immuniteetista sairauden tai hoidon vuoksi kärsivä henkilöiden, kannattaa harkita rokotteen ottamista, sillä influenssa voi pahentaa perustautia ja altistaa jälkitaudeille.
Perusterveen työikäisen kannattaa suojautua myös silloin, jos hänen lähipiirissään on influenssalle altis henkilö. Influenssarokotus on tärkeä myös pikkulapsille, sillä joka viides alle kolmivuotias saa vuosittain influenssan. Myös matkailijoille suositellaan rokotusta.
Mitä oireita influenssassa on?
Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.
Pelkkien oireiden perusteella ei voi kuitenkaan päätellä, mistä viruksesta on taudissa kyse.
Kuinka influenssadiagnoosi tehdään?
Influenssa voidaan todeta varmuudella vain laboratoriokokeilla.
Kauanko influenssa kestää?
Perusterveen ihmisen influenssa paranee itsestään useimmiten viikossa tai kahdessa.
Miten influenssaa hoidetaan?
Sairastuneen kannattaa levätä ja nauttia riittävästi nesteitä. Kuumeeseen ja lihaskipuihin voi ottaa tavallista kipulääkettä. Jos parantumassa olevan influenssan oireet pahenevat, yleistila laskee tai potilaalla ilmenee hengenahdistusta, pitää aina mennä lääkäriin, koska silloin kyse voi olla bakteerin aiheuttamasta jälkitaudista.
Kuinka influenssa tarttuu ja miten sitä voi ehkäistä?
Hyvä käsihygienia on tärkeää, sillä virukset leviävät yskiessä sekä hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien välityksellä. Tartuntariskiä voi pienentää välttelemällä kättelyä ja pesemällä käsiä usein vedellä ja saippualla, erityisesti aivastamisen jälkeen. Lisäksi on tärkeää yskiä ja aivastaa joko nenäliinaan tai hihaan.
Mitä jälkitauteja influenssasta voi tulla?
Esimerkiksi poskiontelotulehdukseen tai keuhkokuumeeseen sairastumisen vaara on suurempi influenssan jälkeen. Jälkitautina tullut keuhkokuume voi osoittautua kohtalokkaaksi varsinkin ikäihmisille. Jälkitaudista toipuminen voi kestää kauan tai jopa romahduttaa hauraan ihmisen peruskuntoa. Influenssaan voi myös kuolla.