Influenssa voi aiheuttaa pitkän sairastamisen ja jälkitauteja – eräs seikka tekee taudista "erityisen hankalan"

Miltä näyttää tuleva influenssakausi? THL:n johtava asiantuntija vastaa 6:53
KATSO MYÖS: THL:n johtava asiantuntija kertoo, miltä näyttää tuleva influenssakausi.

Kausi-influenssa kiusaa suomalaisia joka vuosi. Erityisen hankalan taudista tekee sen tarttuminen muihin vielä oireettomilta taudin kantajilta.

Moni muistaa viime talven, kun influenssaepidemia sotki useiden perheiden joulusuunnitelmat. Joka talvi influenssaan sairastuu 5–15 prosenttia väestöstä, kertoo Mehiläinen tiedotteessaan. Influenssa voi aiheuttaa terveelläkin aikuisella pitkän sairastamisen, mutta myös jälkitauteja.

– Influenssarokote on paras tapa suojautua influenssaa vastaan. Erityisesti rokotteesta hyötyvät alle kouluikäiset lapset, raskaana olevat, yli 65-vuotiaat, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja heidän läheisensä, luettelee Mehiläisen infektiosairauksien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila tiedotteessa.

Anttilan mukaan rokotuksen ottaneilla mahdollinen tauti on usein myös lievempi ja toipuminen nopeampaa. 

– Rokote kannattaa ottaa syksyllä ennen influenssakauden alkua, sillä vasta-ainesuojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa.

Miten influenssa tarttuu?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n, mukaan on arvioitu, että vuosittain Euroopassa sairastuu 4–50 miljoonaa ihmistä influenssaan, ja tautiin kuolee ennenaikaisesti noin 15 000–70 000 ihmistä.

Influenssaviruksia on neljää päätyyppiä, A, B, C ja D, joista kaksi ensimmäistä aiheuttavat vuosittaisia epidemioita ihmisille.

Influenssa tarttuu toiseen henkilöön joko pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä ja niistäessä. On hyvä muistaa, että tartunnan saanut voi levittää influenssaa eteenpäin jo päivää ennen oireiden alkua. 

Influenssan "erityisen hankala" piirre – sitä levittävät oireettomat: Näin estät influenssan tarttumisen

Myös yleislääketieteen erikoislääkäri Emil Heinäaho Terveystalostasuosittelee rokotetta.

Influenssasta tekee erityisen hankalan se, että eniten tautia levittävät tartunnan saaneet, mutta vielä oireettomat ihmiset. Tämä tarkoittaa 1–2 päivää ennen oireiden alkua. Miksi näin, syytä emme tarkalleen tiedä. Mutta tämän vuoksi perusterveidenkin on tärkeä ottaa influenssarokote, sillä rokotteella ei suojele vain itseään, vaan esimerkiksi lähipiiriin kuuluvia riskiryhmäläisiä, Heinäaho sanoo Terveystalon tiedotteessa.

Oireet ovat pahimmillaan influenssan kolmantena oireisena päivänä, jolloin tauti myös herkästi tarttuu muihin. 

THL:n mukaan rokotus on tehokkain keino estämään influenssan tarttumista, mutta myös oikea yskintätekniikka ja käsihygienia ovat tärkeitä. 

– Influenssarokotuksen lisäksi käsienpesu on paras keino suojautua influenssalta ja flunssaisiin henkilöihin kannattaa pitää etäisyyttä. Oikeanlainen yskimishygienia on taudin leviämisen kannalta tärkeä muistaa, aina tulisi yskiä hihaan käden sijaan. Oireisena tulee välttää ylimääräisiä kontakteja ja pysytellä kotona, eikä mennä esimerkiksi työpaikalle tartuttamaan muita, myös Veli-Jukka Anttila sanoo.

Näin peset kätesi oikeaoppisesti. Juttu jatkuu videon alla.

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15
Hyvä käsihygienia on tärkeässä roolissa estämässä influenssan tarttumista.

Hoidetaanko influenssan oireet kotona vai lääkärillä?

Influenssan oireet:

  • äkillisesti nouseva korkea kuume ilman varsinaista nuhaa
  • lihassäryt
  • paheneva yskä

Influenssan hoito:

  • lepo
  • runsas nesteiden nauttiminen
  • oireita lieventävänä lääkityksenä kipu- ja särkylääkkeet

Hoidoksi riittää usein oireenmukainen hoito. Mehiläisen Veli-Jukka Anttila huomauttaa kuitenkin, että oireisena on syytä pysytellä kotona. Riskiryhmään kuuluvien on syytä hakeutua kuitenkin lääkärin vastaanotolle mahdollisimman pian oireiden ilmaannuttua.

Mitkä ovat influenssan jälkitaudit?

Jälkitautina influenssasta voi tulla keuhkokuume.

– Influenssa aiheuttaa jälkitautina keuhkokuumetta enemmän kuin perusflunssat. Tarkkaa syytä emme tiedä. Influenssa on kuitenkin kunnon rääkki keholle ja mitä huonommassa kunnossa keho on (esimerkiksi tupakoinnin vuoksi), sitä pahempia seurauksia voi tulla, Heinäaho sanoo.

Muita influenssan jälkitauteja ovat:

  • poskiontelontulehdus
  • sydänlihastulehdus
  • aivokalvontulehdus
  • lapsilla korvatulehdukset

Jos influenssasta ei seuraa jälkitauteja, siitä paranee yleensä alle kahdessa viikossa. 

Lue myös:

    Uusimmat