Uutiskanava CNN kokosi yhteen kymmenen koronaviruksen merkkiä. Nämä oireet kuuluvat todennäköisimmin taudinkuvaan.
Mitä pidemmälle ja laajemmalle koronaviruspandemia etenee, sitä enemmän tiedetään myös virustaudin aiheuttamista oireista. Aluksi oireiksi kuvailtiin yskää, kurkkukipua ja hengenahdistusta. Myöhemmin tutkijat havaitsivat, että myös vatsavaivat, kuten ripuli, voivat olla koronavirustartunnan ensioire. Myös silmien punoittamisen ja haju- ja makuaistin puuttumisen havaittiin olevan yhteydessä tartuntaan.
Huhtikuun puolessavälissä uutisoitiin, että koronavirustartunnan saaneet ovat raportoineet jälleen yhdestä uudesta oireesta: oudosta, "poreilevasta" tunteesta, joka ympäröi koko kehoa. Myös iho-oireet voivat yllättäen paljastaa koronatartunnan.
Uutiskanava CNN kokosi yhteen kymmenen yleistä koronaviruksen merkkiä. Nämä oireet kuuluvat todennäköisimmin taudinkuvaan.
1. Hengenahdistus
Hengenahdistus ei ole koronaviruksen ensimmäisiä oireita, mutta yksi vakavimmista. Hengenahdistusta voi ilmetä ilman yskäoireitakin. Jos rintakehässä tuntuu ahdistavalta tai hengittäminen tuntuu vaikealta, voi kyse olla hengenahdistuksesta.
On kuitenkin syytä erottaa hengenahdistus ahdistuneisuudesta. Ahdistuneisuuteen liittyvä puristava tunne rinnassa ja hengenahdistus menevät ohi ajan kuluessa. Lisäksi ahdistuneena voi hengittää syvään, vaikka ihmisestä aluksi tuntuisikin, ettei se ole mahdollista. Koronavirustapauksiin liitetyssä hengenahdistuksessa potilaat eivät useinkaan pysty hengittämään syvään ja rauhallisesti yrityksistä huolimatta.
Jos hengittäminen on vaikeaa ja olo on muutenkin kipeä, voi kyseessä olla Covid-19-tartunta. Tartuntaa epäillessä on suotavaa tehdä oirearvio Omaolo.fi:ssä.
2. Kuume
Kuume on yksi koronaviruksen avainoireista. Asiantuntijoiden mukaan ei tule kuitenkaan keskittyä liikaa kuumemittarin lukuun, sillä ihmisten normaali ruumiinlämpö vaihtelee. Normaali ruumiinlämpö on yleensä 35,8–37,6 astetta. Lapsilla normaali ruumiinlämpö on korkeampi kuin aikuisilla. Yleisesti ottaen kuumeesta puhutaan, jos lämpö on aamulla peräaukosta mitattuna 37,5 tai enemmän. Illalla mitattuna raja on 37,8 astetta,
Amerikkalainen infektiolääkäri William Schaffner muistuttaa, että aamulla mitattuun ruumiinlämpöön ei kannata luottaa liikaa, vaan todellisemmat lukemat saa mittaamalla kuumeen iltapäivällä tai alkuillasta
– Ruumiinlämpömme ei pysy samana koko päivää. Jos mittaat lämmön kahdeksalta aamulla, se voi olla normaali. Kuumeella on tapana nousta iltaa kohden, näin erityisesti virustaudeissa.
3. Kuiva yskä
Monen koronavirukseen sairastuneen ensioire on ollut kuiva yskä. Infektiolääkäri Schaffnerin mukaan kyse ei kuitenkaan ole mistä tahansa kurkkua kutittavasta ärsytysyskästä. Yskä on sen sijaan ahdistavaa ja kuivaa, joka tuntuu syvällä keuhkoissa.
– Se tulee rintakehästäsi tai rintalastasi, ja tuntuu siltä, että keuhkoputkesi ovat tulehtuneet tai ärtyneet, Schaffner kuvailee.
Maailman terveysjärjestö WHO:n helmikuussa julkaiseman raportin mukaan yli 33 prosenttia 55 924 ihmisestä, joiden covid-19-tartunta oli vahvistettu laboratoriossa, yski paksua limaa.
4. Lihaskivut ja vilunväreet
– Paholainen tulee esiin öisin, kuvailee koronavirukseen sairastunut CNN:n uutisankkuri Chris Cuomo viruksen aiheuttama oireita.
Cuomo sanoo olon tuntuneen erityisesti öisin siltä kuin joku hakkaisi häntä kuin pinataa. Virus aiheutti myös niin kovia vilunväreitä, että uutisankkurin hampaat kalisivat yhteen.
– Hallusinoin. Isäni puhui minulle ja näin yhtäkkiä ihmisiä kouluajoiltani. Se oli todella outoa.
Kaikki koronavirukseen sairastuvat eivät asiantuntijoiden mukaan saa näin vahvoja oireita, ja osa säästyy lihaskivuilta ja vilunväreiltä kokonaan. Toiset saavat samantapaisia lihasoireita kuin flunssassakin, mikä vaikeuttaa tautien erottamista toisistaan. Jos oireet tuntuvat kuitenkin vain pahenevan viikon sairastamisen jälkeen, kyseessä voi olla covid-19.
5. Äkillinen sekavuus
Äkillinen sekavuus ja kyvyttömyys herätä ja pysyä virkeänä ovat merkkejä vakavista covid-19 -oireista. Jos sekavuuden ohella esiintyy muita vakavia oireita, kuten hengitysvaikeuksia, rintakipua tai huulien sinertämistä, on syytä hakeutua hoitoon.
6. Erilaiset ruoansulatusongelmat
Aluksi koronaviruksen oireisiin ei liitetty ruoansulatusongelmia tai ripulia. Tutkijoiden mielipide kuitenkin muuttui pian, sillä Kiinassa tehty tutkimus osoitti jopa puolella koronavirukseen sairastaneilla olleen jonkinasteisia ruoansulatusongelmia taudin alkuvaiheessa. Tutkimustulokset esiteltiin maaliskuussa American Journal of Gastroenterology -julkaisussa.
Tutkijat huomasivat, että 48,5 prosenttia 204:stä potilaasta tutkimuksessa valitti eniten juuri ruoansulatusongelmistaan. Näitä saattoivat olla ripuli, oksentelu, ruokahaluttomuus ja vatsakivut. Ne potilaat, joilla oli ruoansulatusongelmia, hakeutuivat hoitoon keskimäärin kaksi päivää myöhemmin viruksen pelossa kuin ne, joilla ei ruoansulatusongelmia ollut. Tämä johtunee siitä, etteivät he osanneet epäillä oireiden syyksi koronavirusta.
7. Punoittavat silmät
Myös punoittavat silmät voivat olla merkki siitä, että potilas on sairastunut koronavirukseen. Tutkimukset osoittavat, että noin 1–3 prosentilla covid-19-potilaista oli myös silmän sidekalvontulehdus. Sidekalvotulehdus aiheuttaa silmän punoitusta ja silmän kirvelyä.
Lue myös: Koronavirus jylläsi hoivakodissa Washingtonissa – hoitaja kertoo yllättävän oireen, joka paljasti tartunnan: "Sen näin heissä kaikissa"
Terveyskirjaston mukaan sidekalvotulehdus voi olla bakteerin, viruksen tai sienen aiheuttama. Allerginen reaktio, kuivasilmäisyys ja mekaaninen ärsytys, kuten roska silmässä voivat myös olla sidekalvotulehduksen taustalla. Punoittavat silmät eivät siis automaattisesti viittaa juuri covid-19-tartuntaan, mutta ovat yksi monista taudin indikaattoreista.
8. Haju- ja makuaistin menettäminen
Jo maaliskuussa uutisoitiin kasvavan potilasaineiston antavan yhä vahvempia viitteitä siitä, että haju- ja makuaistin katoaminen voi olla lievän koronatartunnan ainut oire. Brittiläisten korva-, nenä- ja kurkkulääkäreiden mukaan merkittävän monella vahvistetusti covid-19-tautiin sairastuneella potilaalla on ollut oireena haju- ja makuaistin puuttumista.
Anosmiaa, eli hajuaistin puutetta, on havaittu erityisesti niillä koronavirustartunnan saanneilla, joilla ei ole mitään muita oireita. Eteläkorealaistutkimuksessa havaittiin jopa 30 prosentin koronaviruspotilaista kärsineen anosmiasta. Saksassa jopa yli kaksi kolmasosaa sairastuneista kertoi oireeksi hajuaistin puuttumisen.
9. Väsymys tai uupumus
Selittämätön väsymys voi olla merkki koronaviruksesta. WHO:n raportin mukaan peräti 40 prosenttia noin 6000 koronapotilaasta kärsi yhtenä oireena väsymyksestä. Myös koronaan sairastunut CNN:n uutisankkuri Chris Cuomo mainitsee valtavan väsymyksen yhdeksi oireistaan.
– Olen niin unelias, että voin tuijottaa ikkunasta ulos ja yhtäkkiä puolitoista tuntia on kulunut. Luulin ottaneeni 10 minuutin nokoset, mutta se olikin 3,5 tuntia, Cuomo kuvailee.
Väsymysoireet voivat jatkua vielä pitkään taudin loppumisen jälkeenkin.
10. Päänsärky, kurkkukipu ja tukkoisuus
WHO: n raportissa todettiin myös lähes 14 prosentilla Kiinan lähes 6 000 covid-19-tapauksesta olleen päänsärkyä ja kurkkukipua, kun taas lähes 5 prosentilla ilmeni nenän tukkoisuutta.
Moni koronaviruksen oireista muistuttaa flunssaoireita, joten erityisesti lievissä tapauksissa voi olla vaikeaa erottaa tauteja toisistaan.
Mikäli epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, voit tehdä koronavirustaudin oirearvion Omaolo.fi-palvelussa.
Lue myös: Lääkärit raportoivat uudesta mahdollisesta koronatartunnan merkistä – iho-oire voi ilmetä jo ennen yskää ja kuumetta
Lähteet: CNN, Terveyskirjasto, THL